måndag, juni 11

Vita sommarnätter, svarta vinterkvällar

Igår kväll när vi gick och lade oss var det mörkt. Det kan ju bero på att jag lagt mig ovanligt tidigt den senaste tiden eller så var det för att det mulnade på här framåt kvällen. Hur det än var så blev det en ganska ledsam påminnelse om att midsommar närmar sig och att de långa ljusa nätterna blir kortare och kortare. Det förhatliga mörkret är på väg tillbaka.

Jag har aldrig hatat mörkret så mycket som det senaste året. Förr kunde jag faktiskt glädjas åt och se fram emot hösten och de långa kvällarna när man får krypa ihop i soffan, tända ljus, läsa eller pyssla med något annat. Det var liksom skönt att inte längre ha kravet på att utnyttja varje sekund av värme och ljus med att vistas ute. Min stora dröm då var nog att ha en egen öppen spis att kura vid. Jag var aldrig den som älskade de långa vita nätterna, tvärt om. Nu… hur smärtsam solskenet än är på dagen så är det ändå ett ganska rimligt pris att betala för de långa kvällarna med perfekt ljus. Snart är de borta igen…

Jag behöver inte tänka länge på vinterdagarna som just tyckts passerat, de där dagarna som aldrig verkar bli riktigt ljusa och kvällarna som kommer så snabbt med det kolsvarta mörkret… Jag kanske ska skaffa en pannlampa till vintern? Undrar om det går att få tag på en med lika bra ljus som de där man har på bilar…

Tanken på förra sommaren och den här sommaren kom oinbjudna i natt. Som en naturligt följd till tankarna på allt annat som malt runt i huvudet under helgen. I den mörka natten var det lätt att tänka på jämförelser och minnen. Steget till att tänka framåt var inte heller så långt och i nattens mörker ser framtiden sällan särskilt lockande ut… om den någonsin gör det numera, i alla fall när det gäller vissa saker. Så här i morgonens tidiga ljus när de mörka tankarna hänger kvar känns dagen som kommer ganska motbjudande.

Jag vill inte…
Om jag ändå kunde slippa mig själv… en enda dag.

9 kommentarer:

Isabelle sa...

Du får ta en tur till Norrland min vän. Här är nätterna ljusa hela sommaren. Och visst finns det starka pannlampor :) Jättestarka. Såna som orienterarna har.
Kram.

Anne-Maj sa...

Håller med dig, jag älskar och hatar midsommar...

Annelie sa...

Jag har läst in mig här på allt jag missat.Du har haft några tuffa dagar märker jag.
Ljusa nätter är på gott och ont tycker jag personligen, då jag föredrar att somna i mörka rum.Men för dig är det ju inte samma sak, det är jag medveten om.
Jag önskar dig allt gott Ella! Både i jobbet och privat((kramar))

Lina sa...

hej, jag plockade lupiner igår o tänkte jag på dig.

kram

Ella sa...

Isabelle
Har du testat? Är du orienterare?

Anne-Maj
Har du ingen pannlampa heller?

Annelie
Jag var som du förr men nu skulle jag helst vilja sova med ljuset tänt ,)

Lina
Å... vad kul. Jag vill också plocka lupiner, inte bara rensa ogräs...

Isabelle sa...

Nej. Men man ser väl på Sportspegeln :-)

annika sa...

En norrlandstripp vore väl inte så dumt - mycket ljus, några mygg och godare jordgubbar ju längre norrut du kommer!

Ella sa...

Isabelle
Näää det gör jag verkligen inte. Inte frivilligt i alla fall. Gillar inte sport o speciellt inte orientering ,)

Annika
Va? Är jordgubbarna godare där?

Lina sa...

men var inte lupiner ogräs?