lördag, juni 16

Ska man skratta eller gråta?

Ja det gäller ju att slå på dem som redan ligger. Idag berättar både DN och Svd om att regeringer vill införa ytterligare en karensdag. Det förvånar mig inte, med den politik man fört hittills så är det väl bara väntat. De som redan har det svårt ska få det än svårare. Vad som däremot, som alltid, förvånar mig är själva resonemanget bakom som för mig tycks vara förd av en fyraåring:

”Huvudsyftet med åtgärdspaketet är att korta de långa sjukskrivningarna och att minska antalet nya förtidspensionärer.”

Ursäkta mig om jag har något svårt att begripa hur de långa sjukskrivningarna ska kortas genom ytterligare karensdag som infaller alldeles i början av sjukskrivningen. En sådan karensdag kan eventuellt minska antalet kortare sjukskrivningar men är man sjuk på längre sikt har man ju redan passerat dessa två karensdagar. Man talar visserligen om att införa ytterligare karensdagar längre in i sjukskrivningen men det förstår jag inte heller. Blir man frisk snabbare av att förlora sin inkomst? Om man verkligen är sjuk, går man då tillbaka till jobbet för att man får en karensdag och får än mindre att leva på efter två veckor eller tre månader? Och den som satt i system att vara sjukskriven och arbeta svart eller vad det är regeringen misstänker att den sjukskrivna håller på med, kommer den personen att sluta med det på grund av två extra karensdagar?

För mig är detta en obegriplig logik som endast syftar till att håva in än mer pengar till staten men inte till att på ett konstruktivt sätt bidra till att svaga och utsatta människor får en möjlighet till att arbeta istället för att vara sjukskrivna. För helt ärligt, om jag vore hjärnkirurg, taxichaufför eller pilot så skulle inga karensdagar i världen kunna få mig till att gå tillbaka till ett jobb som jag inte längre kan utföra. Varför sysselsätter man i regeringen inte sina fyraåriga hjärnor med att ta faram åtegärdspaket som inbegriper möjligheter till arbetsplatsanpassning eller omskolning? Är det för avancerat tro?

11 kommentarer:

maria sa...

Det är faktiskt helt otroligt...

Som du sa: Sparka lite till på dem som redan slagits till marken...

Ella sa...

Ja visst är det så? Men det verkar ju vara mottot för den här regeringen. De går från ena svaga gruppen till den andra och sparkar på.

Annelie sa...

Ja det är för jäkligt.Jag har under dessa år som sjukskriven förlorat väldigt mycket i inkomst och ingen skulle bli galdare än jag om jag fick komma ut och jobba lite och få in mer pengar:(
Ha en fin dag/kram

Anonym sa...

Moderaterna utgår från sjukdom är ett aktivt val. Varje dag du inte är på jobbet ser de som en extra semesterdag, även om du ligger hemma i 39 graders feber och svettas mellan lakanen. Du är en parasit i vilket fall som helst i moderaterns ögon. Nu skall det rättas till genom karensdagar och hårdare tag mot dessa snyltare som inte kan hålla sig friska..utan belastar samhället med sina förbaskade sjukdomar....

Anonym sa...

Det är exakt samma mönster som vi sett tidigare med försämringar på fack och arbetslöshet med höjda avgifter.Nya fordons avgifter och nu en ny karensdag på gång.Inget av dessa gynnar en tillväxt på någon längre sikt.Däremot har klasskilnaden slagit igenom hårt i samhället när denna parodi är över.Att ha är alltid bra vilket även jag tycker men detta är inte bra för någon i längden oavsett rik eller fattig.

Vad jag däremot undrar över är varför vi inte helt slutar betala skatt helt och hållet när alla extra avgifter är långt högre och VARFÖR vi inte har kurage nog som i många andra Europeiska länder med betydligt mindre förändrAnd today you got a new one from Dresden,Germany as you probably could see by the IPnumber.Have a nice day and Zerblasto to you. :)ingar där folk gått man ur huse och närmast försökt slänga ut denna ohyra.

Det kan inte vara så svårt att förstå hur peroner på botten har det även om man har kapital för egen del.Kan man däremot inte det är man antingen efterbliven eller fullständigt apatisk för andra indiveders behov.Sorgligt men sant.

SideShow Surfer

Elisabeth sa...

Ja, vi surfar ju på moderatvågen nu... mot ättestupan!!

Du skrev nog säkert vad många tycker ...och jag håller med!

Kram på dig..

Ella sa...

Annelie
Nej, så är det ju för de flesta sjukskrivna.

Anonym
I så fall så måste jag bli moderat och aktivt välja att inte vara sjuk. Om de nu listat ut hur man gör detta aktiva val så borde de delge oss andra så även vi kan välja att inte vara sjuka.

Anonym
Jag hoppas att denna parodi verkligen går över och att efterföljande regering inte behåller dessa idiotiska nyheter.

Ja, jag undrar också varför vi svenskar är så flata.

På mig verkar det som de flesta plitiker genast blir fullständigt okänsliga för andras behov så snart de börjar kalla sig politiker.

annika sa...

Två karensdagar - leder till att folk går till jobbet fast de är sjuka och smittar ännu fler och så är cirkusen igång. T ex vid magsjuka...Å har du varit hemma en gång en månad och fått två karnesdagar och sedan ev blir sjuk en gång till - ja, då är vi nog många som mer eller mindre släpar våra kroppar till jobbet pga av att vi inte har råd att vara hemma. Så "glada" alla småbarnsföräldrar ska bli när en febrig, hostig dagispersonal tar emot deras lilla barn. Å nästa dag är även resten av personalen dåliga. "tryggt" att lämna sina barn till feberyra och genomtrötta pedagoger! Å alla infektionskänsliga gamlingar som ska tas om hand av vårdpersonal som tar en sväng förbi toaletten och spyr innan de går in och lägger om dem gamles ben.
Om det nu är ett såndant otroligt svinn av fk-pengar - hur kan det komma sig att det inte finns metoder att hitta dessa svindlare?! Å inte lär det bli fler moderater bland folket på det här viset - enklare kan inte Mona Sahlin gå mot statsministerposten! Fast vi kanske inte ska få rösta heller i fortsättningen om vi inte har noll sjukdagar och tjänar mindre än 100 000 i månaden? Eller åtminstone betala en måndaslön eller två för att få gå in i vallokalen och göra vår medborgerliga plikt?!
Jag blir så arg!

Anonym sa...

Det var ett jävla gnäll här!
Dags för lite självkritik va? Begrunda ert val som ni gjorde i höstas, förbanna er dumhet och gör något konstruktivt när möjlighet ges om lite drygt 3 år (om inte förr :-)

Freddegredde sa...

Sluta gnäll på nya regeringen och deras framsynta bidragspolitik. Det ska inte löna sig att vara arbetsoförmögen, eller arbetsovillig. Har du idag inte råd att vara sjuk ett par dagar en månad, så är det kanske dags att se över levnadssituationen och göra omprioriteringar.

Jag kan bidra med ett skräckexempel från förra regeringens politik: Jag har en anställd som tjänar 15.000 nettor i månaden. Lika mycket får hon i bidrag varje månad från staten. Äckligt.

Ella sa...

Freddegredde
"Det ska inte löna sig att vara arbetsoförmögen, eller arbetsovillig. Har du idag inte råd att vara sjuk ett par dagar en månad, så är det kanske dags att se över levnadssituationen och göra omprioriteringar."

Det låter på dig som om människor som inte kan arbeta har valt sin situation själv. Jag blir så förbannad att jag inte finner ord. Du är välkommen hit till mig och ta del av min vardag, sedan kan du frivilligt välja att byta med mig eftersom du tycks tro att man är arbetsoförmögen med vett och vilja.

Jag tycker du ska spara dina åsikter tills den dag du själv provat att vara sjuk.

Jag tvivlar också på att din anstälde får 15 000 netto i bidrag från staten. Då är du förmodligen grymt felinformerad. Gå gärna in på f-kassans hemsida och kolla in vilka regler som gäller för sjukskrivning!