tisdag, juni 5

Kan vi inte vara stolta och glada imorgon???

Så länge jag kan minnas har vi den 17 maj alltid kommit med smått avundsjuka kommentarer om att Norrmännen minsann vet hur man firar en riktig nationaldag. I alla år har jag hört människor säga, ”men vi har inget att fira” eller ”vi är ju inte ens lediga för att kunna fira!”.

Men nu är vi det! Sedan några år tillbaka skulle vi också kunnat börja skapa vackra traditioner och fira vårt land, vara stolta över att få leva här, för även om mycket är fel och snett så finns det trots allt mycket att uppskatta, men vad gör vissa människor istället???

Jo, de passar på att föra fram sina poliska och många gånger främlingsfientliga åsikter just denna dag. De passar på att demonstrera och söka konfrontationer. Varför? Vi har en annan dag som heter första maj som är instiftad för just politiska demonstrationer. Vi har en valrörelse och en yttrandefrihet året om. Räcker inte det?

Kan vi inte få vara glada och stolta över vårt land en enda dag om året?
Utan att vara främlingsfientliga???

Vad är det för fel på vissa personer egentligen? Urgh… jag blir så arg när jag läser DN.

Är det konstigt att man sedan knappt vågar hissa den svenska flaggan av rädsla för att bli betraktad som rasist?

För övrigt anser jag att även demonstrationer av typen ”kvinnors utsatthet” mm är något som borde hållas på andra dagar. För det är just Sverige vi ska fira en dag som 6 juni. Vi ska visa vår glädje och stolthet över att få leva i ett land som är fantastiskt på många sätt. Sedan att det förekommer felaktigheter och brister, det kan vi diskutera en annan dag… För… Hur ofta åker du på födelsedagskalas med presenter och sedan talar om för födelsedagsbarnet att hon är dålig på sitt jobb, luktar illa, är en orättvis mor och dessutom är rynkig? Även om det nu förhåller sig så? Är hennes födelsedag den rätta dagen att ta upp sådana saker? Jag bara undrar…

Hur ska du fira dagen imorgon?
Vi har bjudit hem vänner på grillparty. Det kommer bli helt perfekt väder för det har jag hört.

14 kommentarer:

Lina sa...

Du har så rätt Ella. Vi ska fira genom att åka ut i skogen med vänner för att vandra o äta picnic. Det känns rätt att se Sverige från sin rätta sida :)

Trevlig blåguldag önskas!

Kram

redundans sa...

Själv skall jag fira nationalstatens sönderfallande imorgon genom att tillrättase mig själv och andra med icke-nationella aktiviteter.

Ella sa...

Lina
Å det låter mysigt. Hoppas ni slipper mygg och liknande ,)

Tack det samma!

Redundans
Vad det nu innebär...
Önskar dig i alla fall en solig nationaldag.

Allan sa...

"Jo, de passar på att föra fram sina poliska och många gånger främlingsfientliga åsikter just denna dag. De passar på att demonstrera och söka konfrontationer. Varför?"

I artikeln står: "Förra året försökte vänstergrupper utan demonstrationstillstånd, bland annat Antifascistiskt motstånd, att ta sig fram till den högerextrema marschen för att protestera. Det slutade med att polisen bussade i väg 350 antifascister. Dessutom greps fyra personer för våld mot tjänsteman"

Det är alltså i huvudsak de svenskfientliga grupperna som "demonstrerar och söker konfrontationer", även våldsamma sådana. Vore det inte mer relevant att ställa frågan till dem?

Ella sa...

Allan
Jag ställer frågan till alla som tycker det är roligare att demonstrera mot något än visa sin uppskattning för det land de lever i.

Jag tycker inte det är relevant egentligen vilka som "muckar gräl". Det viktiga är ATT det finns personer som gör det istället för att göra något positivt av dagen, något ALLA, oavsett ursprung, hudfärg, hårfärg, politisktillhörighet, handikapp eller annat, kan känna sig glada över och inte behöver skämmas över.

Eftersom många inte ens vet varför vi firar nationaldagen, och det vi firar är egentligen ganska "fjuttigt" i jämförelse med många andra länder är det just därför viktigt att skapa något bra av denna dag som egentligen kan göras till vad som helst och på sätt och vis är helt ny och "blank". Vi är i den unika situationen att vi kan skapa en tradition och fira något vettigt. Kanske den (förhållandevis) rena miljön eller varför inte våra vackra sjöar?

Allan sa...

Ella: Kan det vara så att det "fjuttiga" nationaldagsfirandet, nationalisternas demonstrationer och antinationalisternas motdemonstrationer är olika sidor av samma mynt?

Allmänheten firar knappt eftersom nationalkänslan/nationalismen är så pass svag i Sverige, nationalisterna demonstrerar för att stärka den och antinationalisterna vill hindra dem från att göra det.

Ella sa...

Allan
Men om nationalisterna och antinationalisterna uppför sig som de gör så lär inte allmänheten direkt stärkas i sin nationalkänsla. Så det är ett moment 22 mao? Antinationalisterna vinner hur det än är?

Om det är så att vi i Sverige saknar nationalism så bör man ju kanske fundera över varför det är så... Har vi inget vi kan vara stolta över? Eller är vi så flata och mesiga att vi helt enkelt inte vågar visa vår stolthet, av rädsla för att bli betraktade som främlingsfientliga?

Allan sa...

Ella: Jag förstår att du upprörs över antinationalisternas metoder. Våld är ju sällan ett bra kommunikationsmedel. Däremot brukar väl ändå nationalisternas demonstrationer genomföras utan stenkastning, mordbrand och attacker mot polisen?

Om man inte ställer sig bakom de demonstrerandes version av nationalismen så kan man ju faktiskt uttrycka sin egen.

Annars vore det väl rätt konstigt att folk kan engagera sig i t ex socialdemokratisk verksamhet trots att extremare socialister försöker göra varje EU-toppmöte till ett slagfält? Varför skulle nationalism vara annorlunda än socialism?

Ella sa...

Allan
Alla åsikter som går till ytterligheter och blir extrema, som de du pekar på, tycker jag platsar illa i ett demokratiskt samhälle.

Jag tror jag upprörs av alla extrema uttryckssätt så som mordbrand och stenkastning för att nämna exempel ,)

Kul att diskutera med dig Allan, tyvärr tänker jag inte så klart idag ,(

Anonym sa...

Jag tycker vi kan fira Republikens dag, kom till mynttorget kl 12:30 och drick kaffe och spela kubb!

Folkomrostning Nu! sa...

DN tycker att nationaldagen ar en dag for flaggviftande!!!!!!!!!!!????????? Sorglig attityd. Resten av DN artiklen talar om politiska manifestationer under dagen. Flera ar sedan skapades en nationaldag i ett forsok att oka national kanslan. Numera har nationaldagen saboterats av attityder som DN foresprakar, AFA faschister slanger sten och hotar folk som ar ute med barnen om dom har en svensk flagga pa jackan. Om nationaldagen saboterats sa har aven nationen saboterats, vem vill fira nationaldagen under hot fran gatu terrorister med polis skydd i kravall utrustning? Folk tvingas tyvarr att fira svensk nationaldag i ett annat land.

Annelie sa...

Klart vi ska vara stolta =) Vet inte en hur det blir imorgon. Vi brukar äta något gott och ha det ite mysigt.Ha en fin kväll/kram

Anonym sa...

Om det är så att vi i Sverige saknar nationalism så bör man ju kanske fundera över varför det är så... Har vi inget vi kan vara stolta över? Eller är vi så flata och mesiga att vi helt enkelt inte vågar visa vår stolthet, av rädsla för att bli betraktade som främlingsfientliga?

Kan det vara så att vi svenskar är ovanligt progressiva och ledande på vägen till en enad värld som ej är uppdelad med påhittade gränser? Jag vill gärna tro det. Jag är stolt över att vara en människa som anstränger mig för att närma mig andra människor med så lite tankehinder (nationalitet/etnicitet/religion/kön) som möjligt. Jag förstår inte hur jag skulle kunna vara stolt över att ha råkat födas på en geografisk plats som ligger inom ett uppritat område som vanligtvis kallas Sverige? Jag skulle lika gärna kunna fötts någon annanstans. Nej det är hög tid att var onationell, svika fosterlandet och ignorera sådana här "enande" folkfester som nationaldagen är. Jag kastar varken sten eller hyllar Sverige idag, jag har annat för mig.

Ella sa...

Anonym
Vilken Republik firade ni då?

Anonym
Ja, fast nu föddes du i det land vi vanligtvis kallar Sverige och är det så fel att vara stolt över den plats man bor på? Oavsett dess namn eller ens om man är född där?