lördag, juni 9

Boxning är förbjudet…

…varför tillåts speedway?
Jag förstår inte riktigt varför en så farlig sport där den ena personliga tragedin för deltagarna efter den andra inträffar ska tillåtas i Sverige. Igår avled Kenny Olsson, nyligen var det en kille som blev förlamad och det har visst inträffat flera andra allvarliga olyckor det senaste halvåret. Så varför ska sporten tillåtas över huvudtaget? Och varför vill någon hålla på med den alls? Varför vill någon delta i en sport med livet som insats? Detta övergår mitt förstånd så snälla berätta för mig!

Eller beror det möjligen på att det är yngre killar som håller på med sporten och deras hjärnor mognar senare rent biologiskt? Jag menar det finns ju vetenskapliga bevis numera att killars hjärnor är färdigutvecklade först vid ca 27 års ålder och att det är främst funktioner som uppskattning av risker och bedöming av konsekvenser som inte är färdigutvecklade. Med bakrund mot de vetenskapliga rönen borde väl ändå samhället ta sitt ansvar... Jag menar, man tillåter ju inte 10-åringar att köra bil trots att de rent fysiskt förmodligen skulle klara av det. Man tillåter inte gravt mentalt handikappade att vistas i en miljö där de kan skada sig själva... så varför tillåta killar att skada sig själva när vi vet att de mentalt saknar mognaden att bedöma riskerna.

Jag känner faktiskt en kille som höll på med Speedway när han var yngre. Det var innan han råkade ut för en olycka och fick allvarliga skallskador. Idag kan han inte hålla på med någon sport. Nu vet jag i och försig att han ändå gillar sporten men… alltså… jag förstår inte!

DN skriver om speedway
Svd skriver också

4 kommentarer:

Elisabeth sa...

Hej! Du hittade till mig - så jag hittade till dig! Tack för det! Läser så mycket jag hinner, innan batteriet tar slut - men jag kommer tillbaka...!

En stor cyberkram till dig... och hoppas din dag blir så bra som du ville den skulle bli...

Många kramar..

Ella sa...

Elisabeth
Varmt välkommen hit.
Iigår satt jag uppe betydligt längre än jag tänkt när jag hittade till dig ,)

Micke sa...

Jo, du har väl rätt i det att man kanske skulle införa nåt slags förbud mot farliga sporter, men sanningen är ju den att alla sporter kan vara farliga!

Speedway har ju skördat en del offer, men jag tror inte att ett förbud hindrar folk från att utöva sporten, även om det nog skulle vara något att tänka på!

Men sport, vilken det än må vara kommer alltid att locka människor!

Ella sa...

Micke
Visst är alla sporter mer eller mindre farliga men den här verkar ju vara ganska mycket mer... Och nej, lösningen är säkert inte att förbjuda den.