fredag, juni 29

Jag drömmer i färg

De senaste veckorna har jag vaknat vid femtiden nästan varje morgon. Det är iochförsig inte alls konstigt eller ovanligt. Däremot har jag vid flera tillfällen lyckats somna om och drömma helt underbara nästandrömmar. Sådana där drömmar som man i viss mån kan påverka med klara och medvetna tankar, fast ändå inte… Är det någon mer än jag som har sådana ibland? Det är ungefär som när man får början på en novell och måste avsluta den själv, för ämnet för drömmen kan jag aldrig påverka. Det bästa med de här drömmarna är att jag alltid ser allt helt glasklart, precis som i livet före.

I morses hade jag en ovanligt skum dröm, lite lätt obehaglig faktiskt. Jag drömde att det var marknad i byn. En sådan där gammaldags, hederlig med sockervadd, tivoli och gamla böcker, nästan lite som en orientalisk marknad (konstig att jag ofta drömmer om marknader, kan det vara för att jag alltid älskat att shoppa och inte kan göra det längre på samma sätt som förr?). Jag gick förbi stånd efter stånd med de mest underbara saker, tyger i alla dess färger och med mängder av mönster, helt glasklara och detaljerade, smycken, kläder, böcker. Allt hade helt sanslöst levande färger och så många små detaljer att jag bara gick med ett enormt leende på läpparna och förundrades över att jag kunde se allt det där för någonstans visste jag att det gör jag inte längre, och att jag liksom inte borde få se allt det där. Att det var ett misstag. Jag var rädd för att jag vilket ögonblick som helst skulle få tillbaka min normala syn och att allt skulle försvinna men det gjorde inte det. Däremot kände jag mer och mer att jag fuskade. Jag var inte blind fast jag borde vara det, fast alla trodde att jag var det och det var meningen att jag skulle vara det. Om någon skulle komma på mig skulle någon, jag vet inte vem, genast stänga av alla synintryck och se till att allt återgick till det vanliga. Jag blev plötsligt rädd och kände mig jagad… rädd för att avslöja mig så att jag skulle kastas tillbaka till verkligheten.

Jag vaknade med världens olustigaste känsla och hade jättesvårt att skaka av mig den.

Undrar om det fanns någon symbolik i denna dröm? Som i Elisabeths spruckna kruka?

Har du konstiga drömmar? Vilken är din konstigaste dröm som du kommer ihåg?

8 kommentarer:

Sickan sa...

Tack för titten hos mig!
Nu har jag läst runt här ett tag...............gillar din blogg. den är pang på och verklig!
Jag kommer tillbaka!
Ha det bra!

Elisabeth sa...

Först tänkte jag: vilken vacker dröm! Men sen blev den lite...otäck och jagande!

Var det kanske ditt medvetna jag som jagade ditt undermedvetna... den dåliga synen som jagar den bättre synen...?
Nej, jag bara spånar! Jag som inte ens kan klura ut vad en ful kruka gör i en dröm ... kan tyda vad en sådan här vacker färgrann dröm betyder!!

Önskar dig iallafall en trevlig helg... och hoppas den blir som du tänkt dig!

Ha det så gott..

Kram..

**XENA** sa...

Huga.. Jag drömmer också mkt men glömmer lika fort. Har ofta mardrömmar nu. Kan va för att jag inte mått så bra kanske..
Önskar dig och mannen en fin helg
XENA

Anne-Maj sa...

Kolla i drömlexikonen av Tony, mycket bra. Jag använder den då och då. På morgonen vaknade jag av att jag blev sur för jag gick in i fel hiss som hade höga siffror än 777 till hotellrummen som jag skulle till.

Christina sa...

Din rubrik på inlägget är poetisk :)

Jag skulle kunna tänka mig att du under natten bearbetar det du försöker acceptera. Att medvetandet måste älta om och om igen för att allt ska ramla på rätt plats.

När mannen hade gått drömde jag oavbrutet. En dröm minns jag. Jag blev rundvisad i en lägenhet som jag inte ville ha. Den var helt tom, inte en pryl någonstans. Det var mörkt och lister hade lossnat och allt var obehagligt. Där skulle jag bo sa drömmen. Varsågod, här är din nya bostad.
Då vaknade jag av att jag grät.

Ella sa...

Sickan
Jag gillade din blogg ,)


Elisabeth
JA den var ju vacker i början. Sådana är mina drömmar ofta. Sköna i början och hemska i slutet.

Önskar dig också en skön helg!


Xena
Jag tror man drömmer mer hemskt när man inte mår bra.
Trevlig helg till er med!


Anne-Maj
,) Undrar vad det betyder?


Christina
Rubriken har lite med att göra att jag alltid är orolig för att jag ska sluta se i mina drömmar.

Jo, jag tror också att man bearbetar det som händer under dagen i sina drömmar, det har jag alltid trott på, fast drömmen ger ibland väldigt konstiga uttryck för dagens sorger.

Din dröm förstår jag. Solklart. Men du slapp ju flytta till en hemsk lägenhet ,)

Emma sa...

Vissa drömmar kan verkligen kännas som att de betyder litet mer än de andra. Har också haft sådana drömmar ibland. Just nu kommer jag inte på dem bara.

Det är bara du som kan svara på vad drömmen betyder men här är några förslag.
Kanske att du är rädd att du kommer att sluta kunna "se" även i ditt inre? Eller kanske att njutningen i livet skall tas ifrån dig? Ibland säger du ju att du är rädd att C skall lämna dig, för att du tycker att han borde tycka att du är så besvärlig. Vilket han ju inte alls håller med om, efter vad jag förstår.

Annelie sa...

USch periodvis drömmer jag mycket konstigt och ibland väldigt otäckt. Den hemskaste (ALLA kategorier)dröm jag hade var , för att göra denväldigt kort.
När jag kom ner till en källare och där var min framlidne morbror naken, han följde, loksomlotsade runt mig i källaren, där människor låg i högar..alla döda och nakna. Kommer inte ihåg allt, men jag rusade ut därifrån och hamnade på en bakgata och då var där en butik. Den drömmen var så osannolik i alla sammanhang att jag inte kan relatera till verkligheten(jag tror som dig, bearbetning av dagens känslor och intryck). Ja den drömmen kommer över mig änidag, fast det gått flera år.Kan liksom inte helt släppa taget om den och vad den betydde.