torsdag, juni 21

Ansvar? Yttrandefrihet?

Jag läser på DN och Svd om att en förundersökning har inletts mot Carl Bildt eftersom det förekommit kommentarer i hans blogg som kan klassas som hets mot folkgrupp.

Jag har alltid trott att lagen om yttrandefrihet gäller även oss bloggare men det verkar ju inte så. Ägaren till en blogg är tydligen skyldig att censurera sina kommentarer (och även sig själv får jag förmoda) och omedelbart ta bort sådant som kan klassas som hets mot folkgrupp.

Jag vill absolut inte hetsa mot någon folkgrupp och jag skulle förmodligen omedelbums ta bort kommentarer som kan uppfattas som sådant men… var går gränsen? Jag kanske var ganska hetsk mot en liten folkgrupp nyligen när jag ansåg att ”feddegedde” var ute och cyklade angående karensdagarna.

Ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte riktigt hur det kan komma sig att skumma typer, som Sverigedemokraterna till exempel, tillåts att torgföra sina åsikter i diverse demonstrationståg med hänvisning till yttrandefrihetslagen, när en kommentar på en blogg kan klassas som hets mot folkgrupp.

Däremot kan jag nog anse att man som utrikesminister bör kontrollera de kommentarer man får på sin blogg, yttrandefrihet eller inte, det torde ju vara ganska självskrivet att människor av alla de slag lockas till en så populär webbplats. Jag gillar Carl Bildt, men att inte hålla koll på sina kommentarer (eller låta någon annan göra det åt en) tyder ju faktiskt på lite dåligt omdöme eller åtminstone på dålig kunskap och förståelse för bloggen som media.

(Förresten, jag letade efter adressen till Carl Bildt på Bloggportalen under ”mest länkade” för där har jag hittat honom förr. Gissa om jag blev förvånad över att hitta mig själv på åttonde plats? Men det måste ju vara fel för det är väl bara C som länkar direkt till mina inlägg? Skumt.)

---
Tillägg 22 juni:
Idag ligger jag "bara" på plats nio och har Carl Bildt som granne ovanför mig ,)
Hm...
Nu får ni vara snälla och börja länka till mina inlägg... jag tror det är inläggen som räknas (man måste länka till permalinken till ett visst inlägg alltså) för annars kan det ju inte stämma. --- Äh... jag skämtar bara!

11 kommentarer:

Annelie sa...

Jag tycker inte alls att det är konstigt att du ligger på 8:e plats. FÖr mig ligger du i fröämsta ledet.
Ja jag var lite berusad igår, det vill jag beklaga(fast jag inte skäms)
Vill önska dig (er) enriktigt fin och mysig midsommar/kram

Monica sa...

Tycker inte alls det är konstigt heller!!!
TA ÅT DIG :-)

Ella sa...

Annelie
Ha ha.. vaddå? Har du haft baksmälla idag? för annars ska du väl inte beklaga? Var det en trevlig kväll?

Monica
Fast jag tror ju inte det där är riktigt rätt... ,)

maria sa...

Ella! feddegredde är ingen folkgrupp!!! Det är alltså bara folkgrupper det gäller... Däremot om du skulle skriva ut mitt namn och en massa osanna elakheter om mig så blir det ont förtal eller elakt förtal och det är oxå straffbart...

Bry dig nu inte om det utan var lite trevlig mot maken din och planera samt ladda inför midsommarlekaroch dans imorgon i regnet!!!!

Kramar

Ella sa...

Maria, men du är ju inte heller en folkgrupp ;)
Men jag förstår *ler stort*

Maken är ute och handlar inför helgen. Risken finns att det blir vi två som får dansa runt en egen midsommarstång inomhus... JAg tänker inte gå på festen om det regnar och är 10 grader, där drar jag gränsen för vad jag orkar. Dessutom verkar inte maken helt kry heller...

Bloggblad sa...

Hm... jag hetsar på rätt rejält mot mansgrisar ibland... gills det?

Monica sa...

Midsommarstång inomhus tycker jag låter som en jättebra ide ;-)

ni kanske ska bara vara hemma o ta hand om er så ni är krya o alerta tills på måndag:-)

ja visst va namnet bra :-)
Christina´s idé :-)

annika sa...

Hm, yttrandefrihet innebär väl ändå inte att förtal är tillåtet?
Du var inte hätsk mot en folkgrupp utan mot en företelse eller hur?
Å tycker du att det är ok om någon förhärligar pedofili - som även det är straffbart - ska en sådan blogg få vara kvar? Ska man kunna ha en blogg om hur man våldtar unga flickor? Nä, tycker inte jag och ändå tycker jag att yttrandefriheten är viktig, jätteviktig. Men sedan finns det ju tryckfrihet också och den är också viktig. Å som med alla lagar tycker jag att de också innebär att jag som medborgare tar ansvar så de inte urholkas.
Å när du tar bort inlägg - är det då censur, brott mot yttrandefrihet/tryckfrihet etc?
Mycket att tänka på och inte är det lätt heller!
Å som vanligt när jag är trött blir det extra svamligt!

Ella sa...

Bloggblad
Man kan ju aldrig veta...

Monica,
Ja det är ett ganska bra alternativ känns det som just nu ,)

Men Annica
Det är just det, den där pedofilsidan får ju vara kvar, just på grund av tryckfrihetslagen. Det är det jag tycker är konstigt, var går gränsen för det som är ok? En pedofilsida får vara kvar, en kommentar i en blogg ska tas bort genast??? Jag förstår inte, jag tycker inte hets mot folkgrupp är ok, men jag tycker inte heller att pedofiler ska få uttrycka sin åsikt fritt...

annika sa...

Näe, visst är det svårt och någonstans så tror jag att det blir så här tjorvigt för att verkligheten springer fortare än lagstiftningen.
Å det som känns rätt och riktigt i det ena fallet blir fel i nästa.
Å f ö ;)tänker jag kalla dig för Älla om du kallar mig för Annica,:)
Ha en skön midsommar!!!!

Ella sa...

AnniKa
Ha ha... förlåt, bdet var inte meningen. FIngret slant. Jag har en Annica på jobbet som jag haft en hel del att göra med sista tiden.

Ja visst är det så, lagstifningen hinner inte med och framför allt tror jag att den liksom inte lämnar utrymme för sunt förnuft i varje enskilt fall, då blir det oförnuftigt till slut.