söndag, augusti 26

Små små tankar om läsbarhet

För ett tag sedan skrev Tierra (en helt fantastisk skribent och kanske den bästa fotografen jag känner) ett inlägg om hänsyn och respekt. Han skrev om att alla kanske inte har samma förutsättningar för att läsa bloggar och frågade efter tips om hur man kan underlätta för personer som mig till exempel.

Jag kan ju bara svara för mig själv och knappt ens det för jag kan bara det jag själv använder för stunden men resan har ju varit lång och det har varit några steg på vägen. Så här kommer mina tips.

 1. Kontrast:
  Svart text på vit bakgrund syns bäst, alternativt tvärt om. Allt annat minskar kontrasterna vilket gör att även normalseende kan få problem. Vissa färgkombinationer som för en normalseende inte förorsakar problem kan bli svårläst för människor med vissa typer av synskador/synnedsättningar. Detta är nog det allra viktigaste att tänka på.
 2. Teckensnitt:
  Vanlig text, dvs versalgemener (stor bokstav i början av mening, liten för övrigt) är lättast att läsa eftersom vi läser ordbilder och inte bokstäver. Det är därför du med lätthet kan täcka för halva ordet nedtill och ändå läsa det. Det är också därför man gör knepiga felläsningar.
 3. När man läser på skärmen är teckensnitt utan fötter lättast att läsa och med fötter lättast på papper. Utan fötter är Arial, Verdana, det är också de som oftast används på webben. Med fötter är Times och Courier tex. All dekorativ text, kursivering och annat är svårare att läsa.
 4. Bilder:
  Alla ser inte bilder. Själv ser jag vissa, andra kan jag ana och åter andra är en enda gröt. Då är det jättebra att det finns en text som förklarar vad bilden föreställer. Den texten kan man lägga direkt under bilden, efter texten eller till och med som en ”alt-text” som kommer upp när man för muspekaren över bilden. Denna text kan talsyntesen läsa upp. Gör man en bild till länk så är det speciellt viktigt att använda denna funktion. I Blogger finns ingen genväg för detta vad jag vet, så man måste alltså lägga till det i html-koden.
  När man gör det så ser koden för bilden ut så här:
  bild på röda rosor i en   vas
 5. Länkar:
  Det är jättebra att vara tydlig när man skapar länkar i en text. Skriv gärna tex: ”Här kan du läsa mer om rosor” och gör hela meningen som länk, inte bara ordet. Det finns nämligen en möjlighet att få upp alla länkar på en sida utan att läsa texten. En länk med ordet ”här” säger ju inte så mycket då.

Och till sist ett litet tips angående bilder. Något som jag alltid gjorde när jag lade ut bilder på nätet. Lägg ett vattenmärke med ditt namn, din signatur eller vad som helst, mitt i bilden. Inte längst ned i ett hörn för det kan beskäras bort.

Nu tycker många att bilderna man lägger ut är så lågupplösta att de ändå inte kan användas eller att de inte är av värde men faktum är att många ”lånar” bilder till sina bloggar och hemsidor och det är långt ifrån alla som tänker på att ange vart de lånat bilden eller ens lägga länk tillbaka till upphovsmannen. Detta beror säkert inte på illvilja utan på okunskap, men sanningen är den att upphovsrättslagarna gäller även bilder och texter som publiceras på Internet, oavsett innehåll och ska man länka in en bild till sin blogg så måste man ha ägarens tillstånd.

Tja… detta var några små tankar från mig. Nu är ju inte jag som sagt proffs på något av detta utan har bara skrivit utifrån mina egna erfarenheter. Rätta mig gärna om jag har fel eller lägg till om jag glömt något.

Tillägg
Jag glömde visst en viktig sak. Ni kan egentligen strunta i alla mina råd om läsbarhet (utom det där med versaler) för om man ser dåligt så kan man faktiskt välja bort allt som stör och ställa in webläsaren så att den visar allt i svart-vitt och med det teckensnitt man valt själv. Gaska fiffigt faktiskt och betydligt enklare än att be alla om speciellt hänsyn ,)


BloggRegistret.se

16 kommentarer:

Annika sa...

Skit också - jag hade skrivit en lång och iofs surrig kommentar och skulle fixa mitt Googlekonto och allt försvann, klickade väl fel!

bollebygdsbo sa...

Tack för alla dessa råd.
Jag tycker faktiskt också att det är svårt att läsa text med enbart stora bokstäver. Man ser inte orden då.
Hoppas att du kan göra om min blogg så att du kan läsa den. Det är ju inte vit bakgrund där.

Jag önskar dig en riktigt bra vecka.

Magalös sa...

Bra tips! Några har jag ju använt tidigare, men det går alltid att bli bättre! *KRAM*

Marielel sa...

Tack för tipsen! :)

Lallis sa...

Detta var otroligt nyttigt!
NU är det ju eegentligen så att jag vet..då jag varje dag sitter med blinda och gravt synskadade elever vid datorer och även de är ju ute på nätet då och då och alla har ju talsyntes. MEN; även om jag ganska ofta tänker på att skriva namn på bilden bland annat så borde jag nog ändra färgen på min text. För som det är nu misstänker jag att du har lite svårt för att läsa vad det står iom att kontrasten inte är så bra?
Kram Lallis

Elisabeth sa...

Kommer bara in och vill önska dig en ljuvlig höstmåndag... och tala om hur tacksam jag är över att du finns... !

En ljuvlig dag - med vackra färger önskar jag dig.. Kram..

Ps. Säg till om jag kan förändra något på min blogg, så det blir bättre för dig! (Har skrivit under mina foton vad det är för något - tack för tipset!) Kram igen..

Emma sa...

Bra att veta. Jag har faktiskt funderat på att ändra min blogg till svart och vit. Inte med tanke på läsbarhet skall jag erkänna, men för att bilder som jag lånar skall smälta in bättre. Men det är ju toppen om det går lättare att läsa bloggen också då :-)

Isabelle sa...

Nu har jag läst ikapp och ser att det är jobbigt nu. Tänker så mycket på dig. Och kan inte sluta önska att det fanns något jag kunde göra. Förstår all din oro. Be inte om ursäkt för den. Se till att få utlopp för den istället. Vi finns här och kan ta emot hur mycket som helst. Varma kramar till dig. Hoppas dagen är vänlig mot dig.

**XENA** sa...

Jag visste nog det mesta och jag VET att min blogg inte är lättläst för er med ögon som inte riktigt vill som ni själva vill.
Hoppas du iband kan se det jag skriver iaf.
Tog mig runt tjejmilen igår och har lämnat en rapport om det just i bloggen.
Ha det så jätte gott vännen
Kram
XENA

Annelie sa...

Oj då! Utifrån dina erfarenheter som är av stor vikt så gör jag många fel på min sida.Ha det gott du bästa Ella/kram

Tierra sa...

Åhhhh... TACK Ella ! *rodnar klädsamt*

Jag har väl inte riktigt anpassat min sida fullt ut men jag funderar i alla fall på OM jag kan ändra något...för att underlätta.. och redan det är ju ett steg i rätt riktining.

Ja, skriva... jag har i alla fall ett behov av att fästa mina tankar & ord på "papper"... och jag blir självklart väldigt glad om någon annan gillar dessa små försök att analysera mitt liv och det som (kanske) händer där...

Ha en fin dag och en jättebra start på veckan !

Varma hälsningar, Tierra

Smeden Bengt sa...

Jag har 16 dagars inlägg att gå igenom hos dig och alla andra bloggvänner därför får du vänta med att få en riktig kommentar!
Kram så länge!

Monica sa...

tack , :) nu ska jag se över min blogg, har just haft den grön, fråga mig inte varför!
men nå har jag ändrat den ifall du skulle kika innom :)
Kram :)

Annika sa...

Jag gör ett nytt försök. Jag undrar om det är ok attläsa min blogspotblogg? Den är nog lite blå texten...Säg till om något behöver ändras! Å jag som lärt mig att Times new roman är det mest läsarvänliga textsnittet men det stämmer alltså inte på nätet eller är det överhuvudtaget? Det där med vattenmärke på bilderna - kan man få en kurs? Å jag ska tänka på detta med länkning.
Givetvis så gör jag detta bara för att jag är så himla snäll!:) Näe, men jag vill ju så gärna att du ska läsa i min blogg också. Den är inte alltid så djupsinning (eg. nästan aldrig) men det kanske inte är nödvändigt alla dagar?!
Så allt jag gör utmynnar i att jag är egoistisk...nämen, så hemskt!

Ella sa...

Annika
Men skrutt då!
Kram

Bollebyggdsbo
Du behöver inte göra om för min skull!

Tackd et samma!
Kram

Magalös
Ja jag vet ;) Tänkte faktiskt på dig när jag skrev för du har alltid en bildförklaring och det GILLaR jag!
Kram

Marielel
Varsågod ,)


Lallis
Ja du, man vet så mycket och ändå gör man tvärt om. Det är ju inte sällan en konflikt mellan det man tycker är snyggt och det som är handikappanpassat ,)

För mig är det faktiskt inga problem längre, jag har ju också talsyntes och färgerna valde jag bort långt innan för det gick inte till slut.
Kram


Elisabeth
Ja idag var det verkligen höst i luften.
Det är jag som ska vara tacksam, det vet du.

KramEmma
Det måste vara snyggt också, det hålle rjag med om.
Kram

Isabelle
Å jag måste läsa hur du hade det i helgen!
Hoppas att dagen varit snäll mot dig med!
KramXena
Grattis vännen! Vad kul!
Hur ska du fira det?

Jag har inga problem med att läsa hos dig, det gör ju Nisse åt mig. ,)


Annelie
Fel och fel, det är ju din smak. Det viktiga är ju att det funkar för dig.Tierra
Hihi...
Ja, faktiskt så var det oerhört omtänksamt av dig och jag blev jätteglad och rörd.

Hoppas att du också fick en bra dag och bra start på veckan.


Smeden Bengt
Men hallå! Inte ska du läsa ikapp ALLT!!! Det blir ju jobbigt!Monica
Grönt är fint, lugnande. ,)

Ella sa...

Annika! Vad svamlar du om, skulle du vara egoistisk???

Du behöver inte ändra något för mig, jag läser ju inte själv numera, men jag skulle tippa på att blått, om det är mörkt, funkar ganska bra på en ljus bakgrund, eller vit bakgrund.

Nej, jag har fått förklarat att Times är bäst på papper och arial eller Verdana på nätet för man läser på ett annat sätt och för att datorns skärm har en annan upplösning än pappersskriften. Skärmen består ju av punkter.


Vattenmärke är egentligen att du skriver något rätt över bilden och gör texten lite genomskinlig så att bilden syns under men ändå är märkt så att folk ser att den är "norpad".

Om jag bara kunde skulle jag gärna ge dig en steg- för stegbeskriving i PhotoShop, men den där tokiga Nisse kan inte PS vad jag vet...

JAg tycker att din blogg är precis lagom djupsinnig och jag läser sååå gärna! Även om jag inte alltid kommenterar *rodnar*