torsdag, augusti 2

Polyamori???

Jag är väl konstig, och gammaldags, och kanske rent av trångsynt men… Jag blir förvånad. Jag hade ingen aning om att det fanns ett speciellt ord, en förskönande omskrivning för människor som inte har förmågan att vara trogna mot sin partner. Plyamori. Visst låter det vackert?

Förr i världen hade det hetat något helt annat.

”Kära du, jag älskar dig men jag måste bedra dig.”

”Ingenstans hade jag hört talas om att man kunde vara polyamorös”. – säger Johanna till DN.

Nej det har jag aldrig hört talas om heller. Frågan är om ordet gör handlingen och inställningen rätt. Jag kanske tänker fel och är väldigt trångsynt, men jag tror faktiskt att det finns en mening med att människan genom årtusenden valt att leva tillsammans med en partner åt gången. Och med risk för att bli lynchad så tänker jag även säga att jag tror att det finns en slags finess i att leva med en partner av motsatta könet när nu naturen ordnat oss till kvinna och man, även om jag vill poängtera att jag också anser att alla har rätt att göra som de själva känner och tycker utan att jag ska lägga någon värdering i deras val.

Men… någonstans finns tydligen en gräns för vad jag kan tycka är normalt och den gränsen heter viss ”polyamori”. Sedan att jag möjligen är politiskt inkorrekt… ja det får jag väl vara då.

BloggRegistret.se

13 kommentarer:

maria sa...

Tänk att jag tycker likadant som du där... Alla får natuligtvis göra som de vill men det är inget för mig... Konstiga saker och frågan är om man vill göra det mer naturligt genom att etikettera det hela....

Ella sa...

Ja visst får alla göra som de vill! Men jag vill inte vara med!

Frågan är om det finns ett behov av att göra det naturligt? Är det ens naturligt?

Emma sa...

Ja, det där med polyamori verkar ju särdeles intressant *sarkastisk* ;-) Fattar faktiskt inte grejen. Vad är det med att man måste ha flera partners? Jag tror för min del att man missar fördjupningen och den otroligt stora tilliten som en relation till EN partner innebär. En annan sak kan det väl vara när man är singel och så att säga "prövar" sig fram. Men det är ju liksom en annan sak.
Och jag tror liksom du att det där med att vara kvinna och man i ett förhållande har sin poäng :-)Annars hade det ju inte kommit till några fler...liksom. Med all respekt för att alla måste leva som det passar dem.

annika sa...

Emma har redan formulerat det jag ville säga, i allafall ungefär och dessutom lite tydligare än jag fick till i mitt tänk

Anonym sa...

Polyamori är inte ett ord för att vara otrogen, utan att leva med och älska flera samtidigt.
Och det har också varit vanligt genom årtusenden, inte i vår kultur, men i andra delar av världen är det mycket valigt att ha flera hustrur.

Anonym sa...

Jag är kanske för vidsynt, men jag fattar faktiskt inte vad det är ni inte förstår.

Vi som lever polyamoröst vill inte vara otrogna, vi vill leva med flera partners samtidigt. Vi fördjupar våra relationer precis som med en. Det enda vi inte gör är att begränsa oss till en enda person.

Vi vill inte att någon som vill leva med en ska leva poly, men vi vill få respekt för att vi gjort ett annat val

Ella sa...

Anonym 2
JAg respekterar ditt och dina partners val men jag kan inte förstå det eller tycka att det är så det ska vara. Det är min åsikt.

Anonym sa...

I hela mitt liv har jag känt hur konstigt det är med TVÅSAMHET, när tvåsamheten innebär att man inte får visa känslor för någon annan än den man lever med. När jag upptäckte polysamhället, förstod jag att jag inte var ensam om att känna så, och helt plötsligt blev livet mer meningsfullt. Att kunna dela kärlek - och observera att det inte alls behöver handla om sex, sex är helt underordnat! - med den man känner kärlek för, utan att behöva hyckla, bara för att man lever i ett förhållande, det är underbart. Varför är så MÅNGA otrogna mot sin partner? Varför ljuger så många om att de tycker om någon mer i livet, än den de lever med? Som polyamorös behöver du inte ljuga. Du berättar för din partner / dina partners att du träffat någon du tycker om och hon/han blir glad för din skull. Kärleken blir inte mindre för att man slösar med den! Och att vara poly, innebär inte att man är lösaktig på något sätt - det innebär att man tillåter sig att älska fler människor, vilket väldigt mångra redan gör, fast de ljuger om det för sin tvåsmhetspartner.

Inni sa...

http://polyamori.blogspot.com/2007/10/johanna-lskar-flera-samtidigt.html

Anonym sa...

Vill bara säga att jag tycker det är märkligt att allt som vi inte själva känner igen oss i måste klassas som konstigt eller onaturligt. Själv är jag monoamorös (i alla fall hittills, man ska aldrig säga aldrig), det vill säga älskar en person åt gången. Men jag finner det ytterst intressant och VIKTIGT att det finns andra personer som väljer att leva sina liv på andra sätt och som utforskar andra sätt, andra kärleksöverenskommelser. Det är ju så mycket som bara är på ett visst sätt för att det alltid varit så. Självklart behöver vi ifrågasätta kärleken och tvåsamheten, det är väl få institutioner som varit så innestängande genom historien som tvåsamheten.

Jag tror att det är viktigt att vi inte förväxlar onaturligt med ovant. I naturen finns otaliga exempel på livslång tvåsamhet, på polyamori, på homosexualitet etc etc. SJälvklart skulle inte arterna överleva om alla var homosexuella. Men vilken tur det är att inte ALLA är det då! Och vilken tur det är att ALLA inte fortplantar sig, för då skulle det ta slut med jorden ännu fortare! Och vilken tur det är att vissa kan adoptera barn som redan finns på jorden och som inte har någon som tar hand om dem. Länge leve mångfalden!

/Lycklig heterosexuell, monoamorös som gärna unnar andra att få vara lyckliga precis hur de vill och samtidigt sätta lite huvudbry på oss som lever på av gammal vana ;)

K sa...

Det stämmer egentligen inte att folk i alla årtusenden har valt att leva i monogami. Det har existerat fler polygama samhällen än monogama, och i det samhälle du lever i är heller inte tvåsamheten den enda levnadsformen då de flesta faktiskt upplever otrohet i sitt liv, antingen genom att de själva är det eller att deras partners är det. Folk har förmågan att vara kära i flera samtidigt.

För oss som lever polygamt handlar det absolut inte om att vara otrogen, det är något vi accepterar lika lite som andra. Det handlar om det motsatta, om total ärlighet.

http://our-blue-house.blogspot.com/

Supernova sa...

Ja lite trångsynt är det nog att ifrågasätta det "naturliga" i andra människors val bara för att vi själva inte skulle välja samma sak. Miljontals flugor gillar bajs också, betyder det att bajs är gott?

Varför ens bry sig om hur andra väljer att leva sina liv? Varför ens ifrågasätta normaliteten? Varför ens lägga ner energi på att skriva om detta i en blogg? Varför ens lägga ner energi på att svara?

徵信社 sa...

I love it! Very creative!That's actually really cool.
謝謝你的文章分享,請你有空到我

參觀,Thanks