tisdag, maj 8

Nya arbetssätt

”I genomsnitt har vi har åtta fönster öppna samtidigt på våra datorer och blir avbrutna var tredje minut.”

Har du läst artikeln i Svd om ”informationsstress”?

Känner du igen dig?

”Uppmärksamheten studsar från det ena till det andra. En amerikansk psykiater har kallat fenomenet för ett slags vuxen-ADHD med koncent­rationssvårigheter som främsta symptom.”

Jag funderade ett tag på den här artikeln och kände igen mig. Från förr. Jag hade också en massa fönster öppna, telefon som ringde, sms, mobil, mail, allt skulle göras på en och samma gång för ingen och inget kan vänta till senare, när jag är klar med det jag just höll på. Vid dagens slut, när jag släckte ner alla fönstren hittade jag alltid några som jag glömt, där det fanns jobb kvar att avsluta. Om jag hade tur förstås för vissa dagar hade jag så många saker på gång att datorn till slut tröttnade och kraschade.

Det var då det. Men när jag läste artikeln insåg jag faktiskt att jag nästan omedvetet lagt om sättet att jobba på de senaste månaderna. Det kanske inte är så konstigt för det går helt enkelt inte att hålla reda på allt det där och dessutom ständigt hålla koncentrationen för att se det som måste ses. Ytterligare en anpassning jag gjort av ren självbevarelsedrift. Jag har faktiskt börjat med att be folk att återkomma senare, jag har slutat ha mailen öppen hela tiden och kollar istället av den när jag är klar med en arbetsuppgift och mobilen är avstängd när jag är på kontoret. Märkligt nog tycker jag att det funkar. Jag får faktiskt mer gjort, snabbare, än när jag försökte jobba på det gamla sättet. Märkligt va?

Snabbare är förstås en sanning med modifikation. Inget går snabbare än förr, möjligen kan jag ibland tycka att det går nästan lika snabbt. Däremot så har jag ju bevisligen funnit nya sätt att göra saker på och anpassat mig efter situationen. Det trodde jag nog aldrig jag skulle sitta och skriva och erkänna.

Livet går vidare…

14 kommentarer:

Christina W sa...

Jag tror vi måste tänka om i de banor du gjort. Att öppna mailen och kolla inkommande endast ett par gånger per dag vid givna tidpunkter. Att våga stänga av telefonen, att våga stänga dörren till kontoret. Att ge tankevärlden tid att vila...Att våga sitta med EN uppgift och göra den klart innan vi påbörjar nästa. Att våga säga Nej, att våga säga att jag inte hinner, att våga avsluta dagen utan att fortsätta arbetet på tåget hem eller vid köksbordet. Att våga helt enkelt

Dubbelörnen sa...

Jag känner igen mig så i den beskrivningen. Tyvärr hade jag ingen stoppknapp, ingen självbevarelsedrift heller. Farten var för hög o jag var helt fartblind. Inte förrän kroppen sa ifrån...Idag kan jag se tillbaka o tänka att det var helt hysteriskt o omänskligt det jag höll på med. Vilken lång väg det är tillbaka...
Glad att du lagt om ditt liv...

Kramar

Ella sa...

Christina W
Ja det handlar ju också om att våga, helt klart.

Dubbelörnen
Man märker det inte när man gör så, då går det av bara farten och det är naturligt precis som du säger, men sedan om man som du slutligen blir tvungen att tänka om så märker man efteråt vad man höll på med.

Jag hade nog aldrig ändrat mig heller om det inte vore på grund av rent fysiska begränsningar och att jag hela tiden känner att jag måste göra prioriteringar och urval bland arbetsuppgifterna för att över huvudtaget kunna göra ett jobb.

Lyckliga Grodan sa...

en sak i taget är mitt mantra...
sedan några år...
då gjorde jag sju saker samtidigt..
och det höll på att sluta med förskräckelse..
jag hade tur..

och nu lär jag mig sakta..
sååå sakta..
att göra en sak i taget..
att läsa en bok i taget..
att stänga av mobil och dator..

och..
nu tycker jag att det är skönt..
och kanske går saker fortare att göra när man koncentrerar sig på bara just den saken..

Bisse sa...

Hej! Vi är flera som varit där och gjort alldeles för mycket samtidigt. Då när man trodde att man var oersättlig på jobbet. Allt skulle göras NU.

Ella du är på väg åt rätt håll. Allt behöver inte göras i går eller svaras på med en gång. Vissa saker blir t om bättre av att vänta.

Heja dig!

Kram

Bisse, västkusten

Lady Stalker sa...

Jag läser och lär. Själv sitter jag med mejlen på HELA tiden på jobbet. Tycker jag inte gör annat än bevakar, kollar och svarar. När ska det andra bli gjort?

En dag glömde jag mobilen hemma. Kunde inte ringa om tågförseningar, kunde inte nås ... Och det var -- så skönt!

Filifjonkan sa...

Heja Ella...viftar med små pappersflaggor i händerna..smart drag det där.
Jo jag läste med det och fru Fundersam har också tagit upp liknande saker,Filifjonkan har sina funderingar på om: faktiskt de eller vi som är något funktionshandikappade är smartare än de andra alltså vi blir det ...för att vi måste vara det,,ref till din strategi av datajobbet,well well(min internationella sida som talar)nu säger jag godkväll och gopdnatt något tidigt men är ändå här nu ju

Ella sa...

Lyckliga grodan
Ja det är ju inte det enklaste att bestämma sig för att göra en sak i taget, omvgivningen vill ju gärna att man gör allt samtidigt.

Vilken tur att du hann börja lära dig innan det tog en ända med förskräckelse.

Bisse
Vissa saker blir helt och hållet liggande som det är just nu men jag försöker att acceptera det med.

En sak som är säker är att man inte är oumbärlig.


Lady Stalker
Ha ha, ja jag känner ju igen mig själv från förr. Himmel om man skulle glömma mobilen! Världskatastrof...

Filifjonkan
Vi kan ju tydligen lära oss att hantera allt mer men frågan är ju till vilket pris.

Och ja, jag börjar faktiskt tycka det är smart att sakta ned lite och ta sig tid att avsluta en sak i sänder. Även om det är som du säger, att man är tvungen...

Natti natt ')

Annelie sa...

Jag har nog alltid varit en som haft "tusen järn i elden".
Numer så har jag ju inget arbete, så det blir inte på samma sätt.Men jag vill ändå att saker och ting ska ske på mina villkor:)
Ha en fin kväll/kram

Christina sa...

Så blev det för mig när jag bankade rakt in i den där väggen 1999. Sedan dess har jag "biverkningar" ... en är att jag inte kan prata med en person och lyssna på en annan samtidigt haha! Tänk att jag kunde det förut :/ En annan sak är att jag inte kan tänka en viktig tanke samtidigt som någon pratar med mig, jag klarar inte av för många "kommandon" på samma gång (som min internetbank ofta meddelar mig: "Banken kan bara hantera ett anrop i taget, vänligen vänta").
Jag kan inte stressa för då låser sig allt i huvudet ... jag kan inte ta mer än en dag i taget för då går jag i lätt baklås ... och jag har oftast telefonen på ljudlös. Eller helt av :/
Guuud vad mossig jag låter men jag mår faktiskt mycket bättre i slow-flow :)

Anonym sa...

Så sant. Ibland är det synd att det ska gå så långt för vissa att inse stressen dom satt i sig. Det tog tid tills jag förstod själv att det var bara JAG som kunde ändra på det, på min egen förhållningssätt till informationshantering.

Anki sa...

Hej Ella! Det är torsdag och jag tänker sååååååå mycket på dig!
Kramar!

Ella sa...

Annelie
Det vill man ju helt alltid. Tror inte man inser förrän man får en tankeställare att man tillåter saker att ske på en annans villkor.

Christina
Jag tycker inte alls att du låter mossig, tvärt om.
Egentligen är det väl knepigt, inte ens datorerna fixar 8 saker på en gång, varför ska vi behöva göra det?

Anne-Maj
Ja, jag tror att många vaknar till för sent.

Anki
Nehej du! Idag ska du inte tnka på mig för det är bara onsdag än... iaf här. ')

Anki sa...

Åh, är det bara onsdag? Jag har feber så jag vet nog inte så noga.
Kramar!