fredag, maj 18

En bra dag - på IKEA

Det blev en bra dag idag. Men en tröttsam dag.
Vi bestämde oss för att äntligen köpa de där grejerna som vi ville ha från IKEA (är det inte märkligt hur det alltid finns nya grejer man vill ha från det stället?). Det var bra att passa på nu när barnen är här och kan tala om sina önskemål.

Jag ville egentligen bara ha en enda sak som inte fick missas, några av deras röda kartonger som finns i alla storlekar. De är lagom fina, lagom stora (kanske just för att de finns i alla storlekar) och helt perfekta att förvara gamla kläder, skor och annat tjafs som förmodligen aldrig kommer att användas igen men som man inte har hjärta att slänga bort. Lite finare än vanliga flyttkartonger helt enkelt. Nu när jag provade mina sommarkläder så insåg jag nämligen att det inte är många som passar längre. En del är för korta, en del är för stora och åter en del är bara helt enkelt inte rätt längre. Det är onödigt att de hänger i garderoben och tar upp plats och gör det ännu svårare för mig att hitta det jag söker. Så tanken var att de skulle ned i röda kartonger för att slänga bort kläder har jag inte hjärta till.

Jag kan meddela att vi handlade en hel del på IKEA, allt ifrån handdukar, förvaringslådor i plast, blommor och nya möbler till badrummet. Det vi givetvis inte köpte var mina röda kartonger. Naturligtvis. Dem kom vi gemensamt ihåg i kassakön och då var det ingen av oss som iddes gå tillbaka.

Det behöver väl knappast skrivas att jag ville spy på IKEA efter 20 minuter? Fullt med folk, barn och annat skräp som stod och försökte fälla krokben på mig. Den här gången använde jag faktiskt käppen hela tiden, vis av erfarenheten. Inte med någon större glädje men ändå. Jag måste också erkänna att det är lite annorlunda att gå på IKEA alla fyra än att bara gå med C. Jobbigare liksom… mer att hålla koll på… större krav på mig. I alla fall i mitt huvud.

Att jag somnade i bilen på vägen hem behöver jag väl inte säga heller? Eller att jag sov medan de andra lagade mat när vi kommit hem? Och att jag suttit och slumrat medan de andra tittade på TV:n? Ärligt talat är jag lite besviken. Jag trodde att detta med tröttheten skulle gå över men det verkar inte så. Jag trodde att bara jag vant mig vid min syn så skulle det funka som förut. Det verkar inte ens bli lättare… mer än att jag lärt mig ungefär var gränserna går för vad jag orkar med samtidigt och lärt mig vad jag bör undvika. Men så fort jag tänjer på gränserna så är jag tillbaka på ruta ett igen… Blixtrande huvudvärk, trött så in i bänken… Och deppig över att vara så svag.

Jag brukar berömma mig med att vara åtminstone halvintelligent. Logiskt sett borde det vara så att jag gradvis vänjer mig vid att se sämre och sedan kan anpassa mig till situationen. Logiskt sett borde det vara så att när man vet vad som orsakar problemen så kan man lära sig att hantera orsakerna och inte bara undvika dem.

Orsakerna i det här fallet är självklart att jag spänner mig till max, rädd för att göra bort mig, jag koncentrerar mig på allt och försöker att se allt och alla trots att det inte går. Men jag måste för om jag inte gör det så… gör jag bort mig. Det är svårt att förklara, för det är så ologiskt. Jag anstränger mig för att se men det jag ser räcker inte till, speciellt inte när det är så här mycket folk som rör sig överallt och där jag inte är bekant med omgivningen. Istället för att slappna av och lita på att C kommer guida mig så spänner jag mig ännu mer och känner en större press för jag vet att jag borde kunna klara mig bättre. I alla fall tycker jag det själv. Kanske har det att göra med att jag har ett så stort behov av att kontrollera situationen och det kan jag inte på platser som IKEA. Ibland undrar jag om det inte vore lättare, i alla fall ibland, att bara ge upp all kontroll och blunda. Liksom lita fullständigt på någon annan än mig själv. Det kanske skulle göra mig mindre trött…

19 kommentarer:

Christina sa...

Å att du ändå tar dig dit tycker jag är starkt och modigt av dig! Jag undviker gärna stora trånga folksamlingar ... handlar nog hellre på Ikea på nätet ...

Ella sa...

Christina
Nä, varken modigt eller starkt. Bara korkat för jag tänker aldrig efter före. Tror alltid att "det var länge sedan sist, nu är allt så mycket bättre" och blir sedan förvånad över att upptäcka att allt är sig likt ,)

IKEA på nätet är et bra tips, nästa gång blir det så.

Filifjonkan hemma igen sa...

Hej Ella. Läser att du varit på Ikea, Klart du blir trött efteråt det blir alla aven helt friska om vi säger så då. Men är man som vi lite gistna så blir man mer trött och det är jobbigt att inte göra bort sig som du är oroad över Men du du glömmer en sak du har världen bästa orsak i handen du kan tuffa rakt fram med käppen framför dig och när folk ser den så flyttar de på sig faktiskt de vill inte göra bort sig med att klanta till det för en mindre seende.. säg nåt till dem och de hjälper dig hur långt som helst. När jag äntligen släppte den biten och visade min uschlighet och dessutom vågade fråga vem som helst om den kunde flytta den stolen eller hjälpa mig nedför eller uppför så blev allt så mycket enklare. Folk är snälla de hjälper en med allt Var smart sätt dig på en stol som står be nån hämta en expedit som får hämta grejor åt dig och visa dig dem så kan du ha det hur bra som helst . Händer att jag med gör ibland.Säg hurdana gardiner eller tyger eller grejor ungefär de hämtar o de visar dig.Spar din ork till kafeterian eller nåt annat kul.Våga ta för dig våga ta plats...det råder jag dig..:)

Anki sa...

Hej Ella!
Tävling hos mig!

mintid sa...

Hoppas att allt är bra idag!
IKEA en´helg är väl inte att rekomendera kanske ;).

Nu vet jag inte vilket varuhus du åker till men det är ju oftast mest folk då. En måndag kväll så där vid 18 tiden brukar vara ok och tisdagar. Av någon anledning finns det statistik på att det är den dagen med minst besök.

Kram
ps. ja jag jobbar på Ikea ;).

Micke sa...

Du skulle se mig bakom en kundvagn på ikea, armbågarna så långt ut åt sidorna det går, vild blick och högt muttrande elakheter över småungar o annat folk som är i vägen.
Och med en förtvivlad o förbannad fru i bakhasorna så är vi en riktig minröjare tillsammans, alla flyttar på sig!

Hehe.. kram på dig Ella!

Bisse sa...

Att klara sig i folkmassorna på ett IKEAvaruhus är inte det lättaste (inte särskilt roligt heller). Jag avskyr affärer av alla sorter med trängsel. Jag vill kunna gå i lugn och ro i min egen takt.

Jag kan förstå din besvikelse när du blir trött och somnar. Du skriver själv svaret. Du anstränger dig och just nu är det en påfrestning för dig. Det är väl klart att du vill orka med lika myket som förr (gärna mer).

Nu hoppas jag att du har återhämtat dig från IKEA besöket för den här gången iallafall.

Kram

Bisse

Annelie sa...

Det är jobbigt för alla att gå på IKEA, men roligt. För dig borde det ju d vara extra jobbigt som hela tiden anstränger dig och som också gör att du spänner dig. Fullt förståligt, men lite ledsamt för dig tycker jag.Måste vara väldigt frustrerande med denna huvudvärk som följd. Men...
appropå att anpassa sig.
Jag tror att det är det du faktiskt gör, det är bara det att du inte är riktigt medveten om det själv kanske.Trots att inte livet kommer bli som det varit, så kommer du ha ett fint liv. Det är något du kan vara säker på.
Himla trist med kartongerna..nästa gång;)
Kram och ha det jättefint

Dubbelörnen sa...

Det där med IKEA o shopping kräver verkligen en fullt frisk utvilad person! Du skulle se mig efter ett par timmar i Stockholm... klarar inte alls längre av denna hets, ljud o stress. Är död i 2 dagar efteråt...

IKEA går jag bara till direkt vid öppningstid, d v s kl 1000 o allra helst en vardag!

Kramar

en liten tant sa...

IKEA en helg- vilken mardröm! Värre än ICA Maxi - the Pleasuredome...
Jag blir trött vid blotta tanken.

Jag instämmer i det Filifjonkan skrivit: Våga ta för dig, våga ta plats.

Det är dit du är på väg, tror jag.

PS. Blogger vill inte publicera mig i afton. Nu trycker jag för tredje gången på publicera. Risken är att det blir tre kommentarer. Rensa bort spamtanten i å fall! ;-)

Cinpapina sa...

Ikea är en pärs för den mest pigga tränade människa med fullgod syn.
Därför måste jag ge dig en eloge..
Även om du inte tror det så ÄR du strong tjejen..
Även om du känner dig svag ibland så är vi otroligt många som beundrar din styrka.
Kanske detta glider av dig som vatten på en gås? ( vi är ju så lika på sång) men jag hoppas att du tror mig..
Kram vännen
Cinapina

Isabelle sa...

Hoppas huvudvärken släppte och att helgen fortsatte bra med mycket mys med barnen och minmalt med oro. Kramar till dig!

maria sa...

Jag tror jag förstår Ella! Du, det kommer nog att ta längre tid att vänja sig vid trötthet. Jag orkar sällan något i mer än en timme eller två, särskilt om det är mycket syn och hörselintryck. Jag blir helt slut av sånt, visserligen kan jag vara det ändå som idag men det blir värre när man tänjer på gränserna som du säger.

Jag önskar att jag kunde klara att göra som filifjonkan säger, det är så svårt men borde inte vara det.

Vi borde nog göra som filifjonkan säger, vad skulle det kunna göra???

Kramar på dig

Emma sa...

Åh IKEA gör mig supertrött också. Även om det i o f sig är kul att shoppa där, bara att det är så förbaskat mycket folk där. Men jag förstår ju att det måste bli en extra pärs när man inte ser ok. Det filifjonkan sade stämmer ju förstås. Din käpp ger omgivningen litet koll på att de måste ha litet koll. Det är bra att du har den. Både för dig och dem. Kram till dig.

Anonym sa...

Ella! Saknar dig!

Anki sa...

Nu har vi inte hört ifrån dig på flera dagar, så nu blir jag orolig! Hur är det, vännen?

Annelie sa...

Hoppas allt är bra med dig och att du får en fin kväll/kramar

Dubbelörnen sa...

Blir lite fundersam över tystnaden...
Tänker på dig...
Kramar

Ella sa...

...svarar alla

Jag buntar ihop mina svar till en enda för en gång skull. Hoppas ni ursäktar mig.
Tack snälla för all uppmuntran, då är jag inte så ovanlig ,)Det känns ju lite bra faktiskt. Alla tycker Ikea är jobbig. Undrar om inte Ikea borde hörsamma våra klagomål? Handla på nätet är ett bra tips, helt klart.

Filifjonkan, du har helt rätt. Jag borde göra så men från tanke till handling... Stort steg, men det kanke kommer.

Jag blev så rörd när jag läste de sesta kommentarerna. Att ni saknat mig... det trodde jag inte.

Kram alla!