torsdag, maj 31

Morgonrutiner

Jag vaknar nästan alltid en god stund innan väckarklockan ringer. Den är fortfarande inställd på samma tid som i livet före, när jag behövde betydligt längre tid att göra mig vacker och när jag ständigt hade målsättningen att vara på jobbet vid sju - halv åtta för att hinna ikapp med gårdagens arbete. Det var inte ofta jag hann dit till sju…

I livet efter ligger jag kvar en stund och blundar när jag vaknat. Nu när det är ljust på morgnarna ligger jag och njuter av den där känslan jag har när jag blundar… av att allt är som förut. Än idag kan jag bli förvånad, eller känna en kort sekund av besvikelse, saknad och smärta när jag väl öppnar ögonen och konstaterar, än en gång, att det lilla suddiga hålet finns kvar, utan att ha blivit varken större eller klarare.

Jag har slutat att anstränga mig med att försöka läsa av klockans röda siffror, istället trycker jag på knappen och hör, som idag, att klockan är 05. 36 eller något liknande. Jag vänder mig om, kryper närmare älsklingen och försöker att somna om men tankarna ger mig ingen ro. De går på högvarv i den tidiga morgonen och det finns ingen möjlighet att förtränga dem, det enda jag kan göra är att försöka styra dem för om jag inte gör det så tenderar de att bli väldigt mörka… Ibland händer det å andra sidan att en del problem blir lösta medan jag ligger där och försöker somna om.

Så småningom går jag upp. Jag blir rastlös av att ligga stilla och bara fundera. Det går snabbt att duscha, efteråt, fortfarande i morgonrocken, sätter jag på kaffet och datorn ungefär samtidigt. Medan datorn startar hinner en mugg kaffe rinna ner och jag sätter mig för att läsa lite. Oftast börjar jag med att läsa min mail, där ligger alla underbara bloggkommentarer också. Jag hinner läsa några tidningar också innan det är dags att väcka älsklingen. Han är däremot inte speciellt social på morgnarna så medan han gör sitt så gör jag mitt… fortsätter att läsa och skriva kommentarer.

Det finns dock en sak jag måste göra innan han åker iväg till jobbet vid halvåtta tiden… Klä på mig och även sminka mig lite. Jag vågar inte längre lita på mitt sinne för färger, eller ens former… för att inte tala om de eventuella fläckarna, inte för att det har hänt hittills, för jag är ganska snabb på att slänga kläderna i tvätten, men man vet ju aldrig. Liksom jag aldrig exakt kan avgöra hur makeupen sitter. Så innan han går ber jag honom att tala om hur jag ser ut. Om en utomstående hörde skulle han eller hon tro att jag var ute efter en komplimang men vi vet båda att det inte är så även om ingen av oss förstör illusionen. Oftast slänger han en blick på mig och mumlar ”Lika vacker som alltid” men ibland händer det att han säger något i stil med ”lila och rött kanske inte är så lyckat?”. Han är som sagt inte speciellt social på morgnarna men man får ju vara tacksam för att han inte är färgblind.

När han åkt iväg har jag en stund till på mig att läsa lite och skriva lite. Eller att bädda sängen och plocka iordning efter frukosten… Eller att vila lite, vilket är sällsynt att jag gör men efter riktigt jobbiga nätter händer det att jag slumrar till innan det är dags att ta på sig skor och kappa och ta min morgonpromenad till jobbet. En morgonpromenad som är så annorlunda mot mina morgonpromenader från livet före som den bara kan bli…

I livet före skulle jag aldrig hunnit skriva eller läsa ens tidningen på morgonen. Den snabba sminkningen tog mig närmare 20 minuter och då hade jag inte ens börjat med håret…

I livet före hade det aldrig fallit mig in att gå upp ur sängens sköna värme ens om jag inte kunde somna om…

I livet före skulle det aldrig fallit mig in att lita på någon annans omdöme avseende kläder och färger…

Men livet förändras och det är väl kanske naturligt på ett sätt, för vad vore livet utan utveckling… även om jag gärna vore utan viss del av utvecklingen i mitt liv.


Dagens utmaning (tror jag ska börja med det) till dig:
Berätta om dina morgonrutiner, här eller i din blogg. Har du några eller gör du allt olika varje morgon?

Uppdatering
Jag glömde ju det viktigaste... vi äter faktiskt frukost tillsammans, efter att C duschat.

11 kommentarer:

Lina sa...

god morgon! jag har tänkte så många gånger att jag ska blogga om just rutiner. skriver ett inlägg efter lunch.

kram!

Lillasyster sa...

Mina morgonrutiner är ganska sorgliga egentligen.

Om jag jobbar - upp ur sängen, duscha, klä mig, fixa frisyren, sminka mig, kolla datorn och sticka iväg. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Ofta blir det datorn först och jag hinner nätt och jämt med resten. Ibland hinner jag äta frukost - ibland inte.

Är jag ledig sover jag oftast för länge, går upp, duschar, klär på mig, sätter mig vid datorn (ibland datorn före kläderna), äter frukost nästan vid lunchtid (som idag) och sen hinner jag inte med nånting resten av dagen...

Utmaning till mig själv - skapa nya bättre morgonrutiner. Jag vet att jag kan.

*kram*

Annelie sa...

Jag tar dom sen.Till dess får du ha det underbart/kram

Ella sa...

Lina
Vad kul, då måste jag läsa nu, för nu är det efter lunch


Lillasyster
Ha ha...
Jag känner igen det där med att fastna framför datorn och inte få så mycket mer gjort än så.

Ella sa...

Annelie
Jag ska försöka...
Ha det underbart du med ,)

Ayla sa...

Hej! Eftersom jag tyckte det var en så bra idé så lägger jag in frågan och svaret på min blogg :)

Lina sa...

nu är det oxå efter lunch ;)

Anki på Gården sa...

Hej Ella.
Morgonrutiner ja. Jo de har nog de flesta. Jag går upp, klär oftas på mig stallkläder, käkar lite frukost, ut till hästarna, in igen o duschar och byter kläder sen bär de av till jobbet. När jag är ledig både från jobb o hästar tar jag de l u g n a r e o njuter lite av morgonen på min kärastes arm.
Trevlig helg
Kram Anki

Lyckliga Grodan sa...

jag vaknar av klockan sex av väckarklockan, drar mig i några minuter och sedan kliver jag upp.
Jag tvättar mig och klär på mig nästan på en gång.
Eftersom jag är kvällstrött gör jag många saker på morgonen istf på kvällen:
jag plockar ur diskmaskinen, stoppar i en tvätt, läser mina mail och favoritbloggar.
Sedan äter jag frukost som nästan alltid är två stekta ägg och en stor kaffe latte.
Vid halvåtta brukar jag åka till jobbet.

Ella sa...

Ayla
Det var kul att läsa hos dig.

Anki på gården
Låter mysigt med att ligga på sin kärastes arm ,)


Lyckliga grodan
Du verkar vara lika morgonpigg som jag. Fast jag är nog inte lika duktig på att plocka och tvätta och dylikt.

annika sa...

Mina morgonrutiner - de kan vara lite olika eftersom jag ibland vaknar jättetidigt och ibland mera lagomt.
det var lite kul att följa dig i dina morgonhavanden men jag gjorde stora ögon när jag läste om livet förr - sminka sig i 20 minuter?!?! Herremin skapare! Det skulle jag aldrig idas! Inte ens till festligare än jobbet.Fast så är jag rätt kass på att sminka mig också!