tisdag, maj 29

Blålila dikeskanter

Igår var jag och några av mina kolleger på ett möte lite utanför Byhålan. Vi åkte bil (så klart) och på vägen dit så satt jag länge och försökte lista ut varför dikeskanten var blå-lila fläckvis. Till slut tog nyfikenheten överhand och jag frågade.

Lupiner! Kom svaret i kör med ett tonfall som tydligt sa ”ser du inte det?”.

Det hade aldrig fallit mig in att de redan blommar. Jag har alltid förknippat dem med sensommar men när jag nu tänkt på det ett tag så är det kanske så att jag varje vår blir förvånad att se dem så tidigt. Är det så eller är de ovanligt tidiga? Blommar de kanske rent av hela sommaren? För jag vill minnas att jag brukar se dem till långt in på hösten.

Lupiner vet jag är ogräs, men för mig så har de alltid varit bland det vackraste ogräs man kan hitta, de lyser upp så fint i för övrigt trista dikeskanter…

Nu när jag tänker efter så finns det inte mycket ogräs jag inte tycker är vackert…

Det är något stort och gult också i dikeskanterna nu... vad är det? Inte maskrosor i alla fall, det vet jag.

7 kommentarer:

annika sa...

Är Lupiner ogräs? Det visste jag inte, däremot att de sprider sig fort och mycket. De är så vackra! Jg tänker plantera Lupiner i min trädgård vad det lider.

Å med anledning av din kommentar i förra inlägget - du kan gått räkna din skrivartalang som en ådra! Jag är ingen expert men kräsen! Å eftersom jag gillar att läsa dina texter är du bra!:)

Ella sa...

Annika
Men är det inte ogräs? Jag vet att man kan så dem iof... så jag kanske har fel om det.

*rodnar*
Kram

Anonym sa...

Lupinerna ÄR tidiga iår.
Dom brukade ju finnas lagom till midsommarstången förr. I år lär de vara ut blommade vid den tiden.

Lupiner/ogräs.
Det beror på.. Men dom SPRIDER sig som ogräs i allafall.
Jag får köra ner en massa med trimmern annars tar dom helt över vissa delar av trädgården.

Hoppas du har det hyggligt vännen.
Kramiz
Cinapina

Ella sa...

Cinapina
Ja men då hade jag rätt...

Lillasyster sa...

Jo lupiner räknas väl som sagt till ogräs - men åh så vackra de är. Såna ska definitivt finnas i vår trädgård framöver. Tar man bara av en del av frökapslarna innan de öppnat sig så sprider de sig inte lika mycket - eller så tar man bort alla frökapslar och bara sår ner precis där man vill ha dem nästa år.

Har förresten inte sett några lupiner i år än, men det kan ju bero på att jag alltid glömmer bort att titta där de brukar växa. Eller förresten, många av lupinerna är borta nu för det har byggts ett hus på ett av fälten. Synd!

maria sa...

Hej på dig Ella!

Lupiner hör till försommaren och håller en bra tid... De brukar alltid finnas i full blom precis innan midsommar så de år det är svårt att få tag i midsommarblomster så kan man fuska med lupiner...

Så skönt det känns att kunna hälsa på igen..

Kram

Ella sa...

Lillasyster
Vad trist när det byggs hus över blommorna... varesig de nu är ogräs eller inte. Fast jag antar att folk måste bo också ,)

Maria
Å vad kul att du är tillbaka!!!

Är du färdigflyttad? Uttröttad?