måndag, maj 28

Grattis familjen Richardsson

Jag har följt medias rapportering om hur familjen Richardsson vill med hjälp av genteknik gallra fram ett friskt barn för att på så sätt få hjälpa sitt redan födda barn och förhindra en fruktansvärd sjukdom som han bär på. Jag hörde en intervju med paret i TV för ett tag sedan där de berättade om sin äldsta son som redan har sjukdomen, som inte längre kan röra sig och som varken ser eller hör. De berättade hur han plötsligt miste syn och hörsel… Det fick mig att må riktigt dåligt, jag har inte alls svårt att sätta mig in varken i deras känslor eller i deras sons trots att jag inte är förälder. Sedan dess har jag läst om dem i media flera gånger och nu har de alltså äntligen fått ett positivt besked från Socialstyrelsen. De får tillstånd att skapa ett syskon som kan bota den yngste sonen.

Jag är glad för deras skull och hoppas att de känner att de har stöd av alla för hur det än är så är det inte en helt enkel sak att ta ställning till och jag gissar att det finns människor som kanske anser att de har fel. Jag hoppas också att de lyckas skapa ett friskt syskon.

Mer om familjen finns här.
Aftonbladet skriver också två artiklar idag, liksom Expressen.

7 kommentarer:

Dubbelörnen sa...

Är helt på familjens sida o förstår problematiken men... i vårt land kanske detta fungerar men vill inte ens tänka på detta i länder med korrumption o annat... Only the fittest will survive...
Så vill jag definitivt inte ha det, trots min lilla kille som heller inte var helt perfekt...

Kramar

Ella sa...

Dubbelörnen
Det är massor med svåra ställningstaganden i det här. JAg håller med dig. Jag har allt tänkt en hel del på det men när jag började skriva ner allt så blev det bara svammel för å ena sidan... och å andra sidan...

Var drar man gränsen? Dödliga sjukdomar? Magsår?
Vad har vi för värld där bara friska får födas?
Och de andra, de som inte ens har mat för dagen?

Näää usch. Tur att jag inte behöver fatta beslut i sådana här frågor

Hannele sa...

Jag har också läst om dem och såg dem på tv, det är fantastiskt, så mycket man kan göra idag. Och det handlar inte om att bara föda friska barn, som många tror.

~M~ sa...

Jag förstår att det här ämnet säkert berör dig lite extra.
Med tanke på att lillgrabben tappat synen och allt sånt.
Eller så har jag fel..men jag är en person som alltid försöker tänka att inget är svart eller vitt, rätt eller fel. Det finns alltid flera sanningar.

För ett år sen ungefär läste jag en bok om en flicka som var det barnet denna familj nu ska "göra". Hon var det barnet som i hela sin uppväxt varit på sjukhus pga att hon skulle rädda sin sjuke syster.
Jag ställer mig inte på någons sida och jag kan omöjligt veta hur jag skulle känna i deras situation...men tänk att var det syskonet.

Min första tanke är iaf HEMSKT!

Ella sa...

Hannele
Nej det är ju naturligtvis så mycket mer som blir möjligt i och med detta. Fantastisk utveckling, jag håller med.

M
Du har så rätt! Det finns ju flera sanningar och exakt det du skriver har vi också diskuterat... För hur förklarar man för det nya barnet att enda anledningen till att det finns till är för att hon ska rädda yngsta sonen? Och tänk om det inte fungerar? Om sonen ändå blir sjuk? Eller om de inte lyckas alls att få ett nytt barn?

Jag tror också som du att det är en hemsk skituation men jag är säker på att de här människorna ändå valt det de själva tror är minst hemskt.

Helena Richardson sa...

Som mamma tar jag del av er diskussion så här lite i smyg. Det är bra att ni för den.
Kramar: Helena

Ella sa...

Helena
Jag håller tummarna för att du snart blir mamma igen.

Kram tillbaka.