torsdag, mars 15

Sura tanten del tre

Himmel vilken dag! Undrar om det är någon känsla jag missat att känna…

Ska jag börja med det som ni är mest nyfikna på kanske? Mailen?

Undrar om det är riktigt rätt att lägga ut andras mail här. Även om det är anonymt så kanske det är fel? Hm… samvetsbetänkligheter.

Hur som helst. Jag fick två mail idag i ärendet varav det ena var ganska otippat. Dessutom var det från den mest otippade avsändaren, nämligen allas vår älskade KD (kommundirektören). Inte nog med att han skrev, han svarade dessutom supersnabbt, förmodligen så snart mitt mail ramlade ned i hans inlåda. Det ska jag säga är så totalt otypiskt honom att jag nästan undrar lite om det verkligen är han som är avsändaren.

Hans svar gick till alla utom Sura tanten. Han skrev att han håller med om mina synpunkter och föreslår att chefen för växeln omgående gör en översyn av verksamheten för att växeln bättre ska uppfylla de krav som kommunens anställda har på den. Till saken hör att kommunens växel länge varit ett stort irritationsmoment, inte bara Sura tanten utan även själva tekniken som med stor sannolikhet är äldre än någon nu levande kommuninvånare. Eftersom vi inte är någon rik kommun så har det inte gjorts några investeringar, men hör och häpna, nu har vi en budget i balans och KD:n ger i samma mail växelchefen i uppdrag att göra en inventering av de system på marknaden som skulle kunna ”tillfredsställa våra behov”.

Wow, mitt lilla mail kanske leder till att vi får en ny växel! Inte så illa pinkat för en halvblind höna va? Men det är inte nog med det!

Så här avslutar KD:n sitt mail:

”Vad gäller Ellas arbetssituation förutsätter jag att den redan är åtgärdad och att hon i likhet med alla anställda i fortsättningen får ett trevligt och serviceinriktat bemötande av växelpersonalen. Dessutom utgår jag ifrån att du Bengt redan är i full färd med att ta fram en sökbar webbaserad digital katalog som alla våra anställda och kommuninvånarna är i behov av.”

Hm… Jag vet inte hur många gånger jag läste det mailet. Ett antal. Jag kände mig ganska glad faktiskt. Ända tills telefonen ringde och Bengt var i andra ändan (växelchefen alltså). Jag önskar att han hade hållit sig till mailen han med som alla andra, jag har så jäkla svårt att hålla mig från tårar när folk tycker synd om mig, och det var det allra sista jag ville uppnå med mitt mail. Hur som helst så förklarade han att han inte hade givit tillstånd till massutskicket, att han absolut inte höll med om det som skrevs i det och att han var så ledsen för det som inträffat. Jag försökte förklara för honom att det inte var hans fel men han höll inte med. Gud vad jag hatar sådana samtal.

Men jag fick ju ett mail till. Inte helt otippat var det från C.

”Fan Ella, du får till fler förbättringar på tre dagar än de flesta får på flera år. Bra jobbat!”
Det var ett mail som fick mig att känna mig lite nöjd… men ändå inte för det vore bättre om det fanns en annan orsak till förbättringarna så där klarade jag av ytterligare en känsla - besvikelse - på mindre än tio minuter.

Sura tanten då? Tja, hon hördes inte av alls. Varken mailledes eller via telefon. Jag tyckte det kändes jätteolustigt att ringa via växeln för hur det än är, vad de andra än säger så inser jag ju själv att hon måste vara skitsur på mig. Så jag fegade och undvek att ringa. Jag bad en kollega maila mig numren jag behövde... Det var iof lika illa för stoltheten men det var vad jag orkade idag. Jag ska ta tag i det imorgon.

15 kommentarer:

en liten tant sa...

Nä, verkligen inte illa pinkat!
Jag förstår att det är många kluvna känslor. Suverän prestation men grundorsaken hade du helst varit utan.

Jag är dock otroligt glad över att du repade humör och AGERADE och krävde din rätt. Och jag är rätt säker på att det är det som C också avser med sitt mail.

Se'n vad det gäller att lägga ut mailen så är det ju så att det mesta av alla handlingar inkl mail som finns i en kommun är offentlig handling. Mao begår du inte några fel men det är ju hyggligt av dig att låta brevskrivarna vara anonyma. :-)

Ella sa...

Tackar ;)
Jag är glad att jag skrev mailet även om jag kanske så här efteråt kunnat formulera det bättre.

Men du, jag har fått lära mig att vår interna e-post inte är offentlig handling. Har jag fel?

Anki På Gården sa...

De svänger o händer och gror och blomstar runt Ella. Men Ni mobbar väl inte "sura tanten" sura tanter saknar något, kanske saknar hon snälla vänner, kanske är hon bitter över en svunnen kärlek, kanske är hon trött på alla telefoner,,,nja jag brukar alltid finna en bra ursäkt till sura människor en anledning till deras beteende, då kan jag lättare lee åt dem och inte bli arg.
Fast (((ja ja de e jobbigt med surt folk jag vet))) men endå.
Go afton lady...kämpa på!!!
A N K I

Emma sa...

Fantastiskt! Effektivitet så det bara ryker om det :-) Det är så SKÖNT att säga ifrån och kräva sin rätt. Bra gjort! Och skönt också att du fick cred för dina åsikter. Stackars sura tanten känner sig nog litet dum, är min gissning och jag tror som Anki att det finns säkert en anledning till att en sur tant är sur. Så mycket bättre att du satte ner foten. Det kan nog vara sunt för henne att känna att hon inte kan styra och ställa med sin surhet. PÅ något sätt tror jag att när vi kräver respekt för oss själva så ger vi automatiskt andra respekt. och tvärtom.

annika sa...

Det kom ju ut någonting bra av det hela!Köp en blomma och gå ner till tanten och tacka henne för hjälpen...Eller tacka henne åtminstone så blir hon kanske en glad tant. I växlar ska det vara glada tanter!
Hm, offentlig handling? jag trodde att det var att betrakta som personliga brev. Berätta när du vet!
Jag har också retat på mig en tant i veckan, det verkar vara en sådan vecka.
Ha det gott!

Dubbelörnen sa...

Jag tycker oavsett orsakerna så har du fått gubbarna att reagera o fått till förändringar till en modern administration. Ibland så behöver dessa gubbar något som väcker dem fr dvalan, sedan kan anledningen inte alltid vara så trevlig för den enskilda... i detta fall dig...
Men herre gud du har ju fått igenom omvälvande saker, ett modernt tankesätt, moderna administrativa hjälpmedel som eg är helt självklara. Försök att strunta i anledningen o se till resultatet som kommer gagna så många. "Sura tanten" har helt klart problem, men inte är de dina problem, de är hennes. Så ta inte över andras problem... du är toppen!!

Kramar

Anne-Maj sa...

Vad spännande att läsa hos dig innan jag stupar i säng.

Jag tänkte samma som En liten Tant angående kommunlagen och offentligprincipen. så.. Bra att du tog hänsyn och så vidare..

Fortsätt, hihi säager jag när jag läser C svar! Kvinnor kan, dra i när det behövs.

Magalös sa...

Dom flesta nya uppfinningar kommer utifrån egna behov! Tack vare dig kommer din kommun att utvecklas, kan man väl säga.
Annikas idé om en blomma var bra. Det har jag själv funderat över, men inte gjort. Hade jag inte blivit så dåligt bemött i en butik hade jag inte startat mitt företag, det är ju faktiskt tack vare deras dåliga bemötande!
Sov gott så du vaknar utvilad till morgonens utmaningar/möjligheter!

En liten tant sa...

Jag har gått kurs om offentliga handlingar för inte så länge sedan och vår juristguru (kringresande flitigt anlitad person)lärde ut följande:

Hårddrar man lagen är allt (även "ska vi äta lunch idag?") som kommer in till en myndighet och allt som upprättas dvs skrivs ner (exempelvis mail)hos en myndighet en handling. Oavsett medium - papper eller mail eller en inkastad tegelsten med skrivet budskap på (han tog faktiskt det om exempel).Om det inte föreligger skäl för sekretess är handlingen dessutom offentlig.

Så egentligen ska all epost arkiveras - men eftersom det är en omöjlighet måste det upprättas gallringsregler som medger snabb gallring av "ska vi äta lunch?"- meddelanden.

Det är också skälet till att man inte kan ha automatisk rensning av spam utan den måste passera adressaten men läggas i särskild mapp för att tjänstemannen ska kolla att inget riktigt mail hamnat i spammen.

I det här fallet blev det ju även ett ärende av mailväxligen eftersom KD utfärdade instruktioner om en utredning av växelns funktioner. Allt det ska göras för skattepengar, därav offentlighetens intresse s.a.s.

Slut på dagens spännande föreläsning! :-)

Annelie sa...

Skitbra jobbat:) Det var kul att höra
Kram

~M~ sa...

Bra där Ella!
Stort att du fått så många människor att lyssna till dig.
Jag tror snarare att det är för att du är en viktig person som dom respekterar än av andra anledningar.
Och DET min vän är inte illa pinkat.

Varm hälsning!

Ella sa...

Anki på Gården
Ja, klart hon saknar något. Det förstår jag med. Eller så är hon bara trött på sitt jobb, men det är faktiskt inte mitt fel.

Emma
Ja, så är det nog, det där med respekt. Bra tanke.

Annika
Nähä du. Nu får jag skämmas för en så bra människa är jag inte. Tror inte jag skulle orka ge henne en blomma. Hon gör ju mig fortfarande rädd för att ringa via växeln, vilket inte direkt ökar mitt självförtroende.

Dubbelörnen
Ja jag tycker det är rätt fantastiskt att jag reaktionern, positiva och dessutom snabba.

Ella sa...

Anne-Maj
Klart kvinnor kan, tydligen är det en kvinna den här kommunen behöver ;)

Magalös.
Jag är som sagt ingen bra människa, tycker det där med blomma verkar jobbigt.
Jag läste om hur du startade din butik, men inte ens i det läget hade jag nog varit så storsint att jag gått dit med en blomma ;)

En liten tant
Aha!
Nu när du skriver det där kommer jag ihåg det. Det var några år sedan jag gick den kursen men jag kanske skulle gå en igen. Jag tror definitivt vi skulel behöva bättre rutiner för vad som är offentligt och framför allt vad som ska diarieföras. Det är lite hipp som happ med det där också här.

Annelie
Tack

M
Hm... ja, så är det! ;) Det låter ju definitivt bättre än att de gör allt det här för att jag har "speciella behov". (spyr åt ordet)

Anki sa...

Oj, det händer grejer när du agerar. Snabbt dessutom.
Kramar!

Anonym sa...

Hejja Ella..
Du är så himla duktig.
Kämpar o får till saker o ting.
Ibland känner jag att jag är en riktig vekling.
Jag rasade ihop.. För saker som är INGENTING jämfört med allt du gått igenom nu..
STOR jätte kram
Cinapina