söndag, juli 1

Men… detta förstår jag inte?

Jag läser i Svd att en kvinna våldtogs av sin läkare medan hon sov, eller snarare strax innan hon somnade. Läkaren var plastikkirurg och hade just gett kvinnan narkos när våldtäkten inträffade.

Men alltså. Ett par frågor söker svar.
För det första, ger plastikkirurger narkos? Jag har levat i villfarelsen att det är narkosläkare som ger narkos.

För det andra, fanns det INGEN annan där? Vad är det för skum klinik? De gånger jag opererats (och det har ju blivit ett antal som bekant) har det alltid funnits en massa människor runtomkring, sjuksköterskor, narkosläkare, och så givetvis kirurgen.

För det tredje, hur kan en plastikkirurg utföra ett ingrepp helt ensam? Ett ingrepp som dessutom kräver att patienten sövs ned?

Nu när jag läst kommentarerna jag fått till detta så måste jag ställa mig ytterligare en fråga. Vad sjutton är det för fel på media, journalister och i synnerhet Svd som inte alls verkar ställa dessa frågor?

Medan jag är inne på ämnet sjukdomar och läkare (nå ja, ett plastikirurgiskt ingrepp kanske inte bottnar i en sjukdom men ändå) så måste jag även skriva lite om 22-åringen som enligt DN är svårt skadad efter brohopp. Det är ju en intressant nyhet som säkert berör många, speciellt de som fanns på plats när olyckan inträffade… För egen del, och nu undrar jag om det bara är jag som tänker så, kan jag aldrig låta bli att undra; ”Hur gick det sedan”? Varför kan inte tidningar ha en artikel som talar om hur det gick för den här stackaren. Överlevde han? Fick han skador? Hur blev hans liv sedan?

Äsch, jag kanske bara är osunt nyfiken… Jag håller i alla fall tummarna för att han klarar sig utan men.


PS
Ni glömmer väl inte att klicka ett svar på min fråga till vänster?

21 kommentarer:

maria sa...

Jag håller med dig Ella! Har de nu sagt A så får de väl säga B oxå!!!

Lady Stalker sa...

Huvudet på spiken! Varför får man aldrig veta hur det går sen?

Jag vet inte hur många gånger jag har läst att "I helgen ska man äntligen ta reda på om det verkligen spökar på slottet XX". Ett "team ska skickas dit, göra ljusinspelningar och filma"!
Och????????????? Nä, sen får man inte veta nåt mer. Och jag som är så fascinerad av sånt ... ;-)

Monica sa...

håller med dig också ,Ella!

Wunder sa...

Hmmmm .. tänkvärda frågor. Är detta sant eller en myt? OK - om jag utgår ifrån att det är sant och det verkligen var så att han skötte allt ensam. Hur kommer det sig då att hon minns något. Jag har fått narkos några gånger. Det tar bara någon sekund efter man fått sprutan så är man borta.

Anonym sa...

Jag håller med föregående talare. Jag har också opererats vid tre olika tillfällen och aldrig har operatören varit ensam i rummet. Där har alltid funnits både narkosläkare och sjuksköterskor med under operationen. Jag tycker att det som hänt verkar konstigt.
Jag efterlyser också uppföljning på repotage. Det är ingen vits med att få veta något om man ej får reda på hur det gick sen.

sylvia sa...

Oj vad glad jag ar att ha hittat dig Ella. Man forstar genast att du ar en fantastisk manniska och klok!
Jag ar svenskfood men med fast bostad i USA men i Sverige sommartid. Tyvarr saknar min dator vart spraks extra bokstaver med sina cirklar och prickar. Men det gar kanske bra trots det. Jag kommer att folja med dig genom Sv Dagbladet som jag laser dagligen. Harligt!

Ella sa...

Maria
Exakt!


Lady Stalker
Men då har de säkert inte hittat några spöken säkert. Men man vill ju gänra veta dte med...


Monica
;) Skönt med medhåll...


Wunder
Ja visst!
Vad jag egentligen är förvånad äver är att media inte ställer de här frågorna.


Anonym
Det kanske bara är för mycket jobb för media att hålla reda på alla uppföljningar man ska göra, dåligt!


Sylvia
Välkommen hit
Hihi... du skulle höra hur det låter utan prickar och ringar...
Vilken tur att internet är gränslöst. Det är rätt fantastiskt.
Var I USA är ditt hem? (Som sagt, nyfiken i en strut är jag).

Faustina sa...

Det är inget konstigt alls. Det finns olika typer av narkos, inte alla är lika "djupa". På en klinik är det självfallet inte snack om en stor operation, men om mindre ingrepp som ändå kräver bedövelse. Det kan läkaren utmärkt klara ensam. Och tyvärr händer faktisk så här hemska saker, även om man inte vill tro det. Man kan väl utvisa lite empati med offret utan att tappa tron på mänskligheten? Det är trots allt inte många läkare som uppför sig så nedrigt.

Ella sa...

Faustina
Tack för förklaringen, jag har aldrig varit med om "mindre ingrepp" då, förmodligen ,)

Men jag har nog inte påstått att jag inte tror på offret eller tappat tron på mänsligheten, jag var bara ärligt nyfiken och hoppades få svar på mina frågor eftersom inte nyhetsartikeln hade någon förklaring.

MEN... faktum är att det är ganska märkligt det där med att tro på offret. När det gäller våldtäkt finns alltid tvivel för det är svårt att bevisa, samtidigt som man som empatisk människa inte "får" ge uttryck för sin tvekan offentligt och samtidigt igen som domstolar gång efter annan dömer till förmån till den anklagade.

knasdoktorn sa...

Hej!
Du har helt rätt. Det BRUKAR vara med en himla massa människor under en operation. Det som hänt i detta fall - och det som gjort att plastikkirurgens chef anmält ärendet enligt Lex Maria - är att han faktiskt helt på egen hand både sövt och opererat en patient. Helt emot alla föreskrifter.
Jag skriver mer om detta på min blogg... (har dock blivit raderar eftersom jag antydde vem doktorn är...)
Hälsningar Knasdoktorn - på expressens blogg

Ella sa...

Knasdoktorn
Så synd att du skriver på Expressen, där verkar censur vara ett väl använt ord. Dessutom kan jag inte kommentera hos dig ;(

Jaha ja... så jag har inte inbillat mig alla männsikor? ,)

Anonym sa...

Hej!
Knasdoktorn här.
Jag lämnar litet mer info idag:

http://www.flashback.info/showthread.php?t=509344

Vi hörs!
Knasdoktorn

Anonym sa...

Jo vad som hände var att han fiskades upp av dykare efter 10 minuter. Efter 40 minuter fick de igång hjärtat på honom och han låg i respirator på Sahlgrenska. Men han var redan död. Hjärndöd liksom. Han kämpade i 23 timmar innan hjärtat slutade slå. Hans vänner och familj var där. Jag flög ner från Sthlm direkt när jag vaknade och hörde meddelandet på telefonen.

Dödsorsaken var helt enkelt drunkning. Han landade snett i vattnet och slogs medvetslös.

Jag har känt Tompa sen han var 3 år gammal. Det här var en intellektuell musikalisk kille som dessutom var äventyrlig. Han klättrade och var en atletisk person som gärna spexade och hittade på saker - inte för att impa utan för att ha kul. Det här upptåget var helt hans egna idé och det var ingen som hetsade eller hejjade på eller räknade ner som det stod i Aftonbladet. Folk har hoppat från Göta Älvs-bron förr. Men den här gången gick det snett.

Det sköna är att han aldrig har mått så bra i hela sitt liv så han dog på topp. En underbart glad och härlig människa.

Ella sa...

Anonym
Tack för kommentaren
Jag är ledsen för din skull, och hans. Men samtidigt, är det som du skriver så känns väl det kanske som en liten tröst för de allra närmaste. Det är nog så vi skulle vilja sluta våra liv men i hans fall var det för tidigt.

Anonym sa...

Ang läkaren som för övrigt omhäktades igår, så har jag oxå undrat över hur det kunde vara möjligt. Nu vet jag att läkaren ifråga anmälts av vd:n på den kliniken då han varit ensam med en patient. Ingreppet som skulle utföras var hårborttagning i bikinilinjen något som definitivt inte kräver narkos. Läkaren har gett patienten Propofol (även kallat Diprivan), ett kortverkande anestetika som vanligen används för att inleda narkos.Läkaren har inte journalfört detta, och patienten var medvetandesänkt men märkte fortfarande vad som hände. dessutom är hon fd flickvän till doktorns son.Det senare enl Aftonbladet.

Ella sa...

Jaha, där ser man. Vad mycket man får veta när man ställer en fråga såhär ,)

Payday Loan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
OnlinePharmacy sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
buy cheap phentermine phentermine purchase phent sa...

GOplIj Please write anything else!

patient feedback on meridia sa...

Please write anything else!

connecticut motels sa...

Magnific!