måndag, juli 9

Jag är irriterande nyfiken ibland, men det är inte Svd

Jag läste nyss i Svd om tragedin som drabbade en semestrande familj och hur en 16-årig flicka dödades medan två andra i familjen (troligen mamman och syskonet) är allvarligt skadade efter att ha blivit förgiftade av läckande gas. I artikeln står det till och med att de är mycket allvarligt skadade.

Jag vet inget om gas och vilka symptom det ger när man andas in det, det enda jag hört om är att man dör efter en tillräckligt stor dos, men vad innebär allvarliga skador?

Detta är återigen en sådan artikel i Svd som bara lämnar hälften av informationen och struntar i att berätta allt som läsaren vill veta. I det här fallet ställer sig flera frågor genast, några av dem kan förmodligen vilken läkare som helst besvara och kommer inte journalisten själv på frågorna är det väl bara att fråga närmaste bordsgranne.

Ibland undrar jag om man bara slänger ut en artikel, helt ogenomtänkt, bara för att få en ny artikel till i nätupplagan. Det kanske finns någon slags hemlig intern tävling mellan DN och Svd där den som kommer med flest nyheter under en dag vinner? Naturligtvis vinner man läsare. Eller jag förmodar att man gör det men är det verkligen värt det? Jag menar, priset är uppenbarligen dåligt underbyggda artiklar, skrivna i all hast utan att ens vara kvalitets- och faktagranskade. För var gång DN eller Svd presenterar en sådan här artikel, och inte följer upp den, tar de ett steg till mot samma journalistik som Aftonbladet bedriver, och ärligt talat, jag kallar inte Aftonbladet för nyhetsmedia utan snarare skvallermedia.

Jag blir lite oroad faktiskt. Utvecklingen mot gratis kvalitetsjournalistik på nätet är positivt och jag om någon är glad för att denna möjlighet finns. Nätet erbjuder dessutom möjligheter att presentera nyheterna när de händer vilket alltid är positivt.

Hittills har jag alltid ansett att det finns ett fåtal nyhetsmedier idag i Sverige som gör skäl för namnet trovärdiga. Bland dem är DN och Svd, att jag föredrar dem har till stor del att göra med att de har så generösa och lättillgängliga hemsidor. Frågan är bara om de inte är på god väg att underminera sin ställning när de bedriver journalistik som inriktar sig på att vara först med en nyhet och där det är viktigare att vara först än att vara korrekt, allsidig och objektiv. Den utvecklingen anser jag däremot inte vara av godo.Bortsett från medias rapportering så hoppas jag verkligen att det går bra för det två som överlevde.


Uppdatering
Jag läste visst dåligt, det var en TT-artikel och då kanske Svd är ursäktad...

Uppdatering kl 13.45
Nu har artikeln blivit uppdaterad med mer info, men inte det jag är nyfiken på...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en TT-artikel, men ja, de borde inte ha använt den.

Ella sa...

Anonym...
Visst ja, det är klart. Jag läste dåligt.

maria sa...

visst blir man nyfiken på mycket som står halvfärdigt i tidningar men kanske allt inte ska stå.... Jag vet inte, det är svårt...

Anonym sa...

Som med nästan alla gaser som dödar beror det ju på syrebrist dvs man kvävs till döds så det är en smärtfri död. Hon har säkert bara somnat in och inte vaknat. De skador som uppstått på de som överlevde är nästan säkert skador i hjärnan beroende på denna syrebrist och hur allvarliga skadorna är vet säkert bara deras läkare men "mycket allvarliga" innebär säkert att om de överlever kommer de få men för livet.

Ella sa...

Maria
Ja visst finns det även en gränsdragning så som hänsyn till de drabbade. Det måste ju gå före allt annat tycker jag.


Anonym
Naturligtvis, det borde jag listat ut själv.

Så tragiskt...

maria sa...

Nu kommer man in igen....

Annelie sa...

Det är alltid tragiskt oavsett orsak..om någon i en familj dör och de andra blir överlevare.
Sen håller jag inte riktigt med dig angående artiklarna.Jagläser i och för sig inte SvD, men ibland när en nyhet blir til så slängs det ut för att senare kompliteras, det är väl det som är nyheten.Sen kan vi tycka si och så om den...det är sant.
Ha en fin kvälll/kram

Ella sa...

Maria
Välkommen åter!


Anneie
Jo det kanske är så, det har du säkert rätt i fast jag tycker ofta jag saknar viktig info även när artiklarna är kompletterade.