fredag, juli 6

Gnuheter

För några månader sedan eller så fick jag tips om en webbplats som heter Gnuheter. Man går dit registrerar sig, laddar ned en liten kod som man lägger in någonstans på sin blogg med följande bild:



Sedan kan man gå till Gnuheters lista över ”Senast övervakat” och se vilka myndigheter som tittat in till ens blogg.

Först tyckte jag nog att detta är en tjänst för folk som antingen ägnar sin blogg åt att skriva samhällsomstörtande inlägg eller för folk som lider av extrem paranoia men hur det än var så laddade jag ned den där lilla ikonen och installerade den. Sedan var jag inne en gång på Gnuheter och tittade efter min lilla anspråkslösa blogg. Jag gjorde det bara en gång för jag insåg ganska snabbt att jag aldrig kommer hitta min adress ens om den mot förmodan skulle vara med, jag är som bekant inget vidare på att ögna igenom långa listor med adresser… eller några andra listor heller för den delen.

Dessutom är jag ganska övertygad om att ifall någon myndighet råkar besöka min lilla blogg så är det förmodligen av någons personliga intresse och inte för att en myndighet som sådan har intresse av det jag skriver. Så den lilla ikonen har legat kvar där den ligger men utan att användas.

Tills idag då min älskling plötsligt blev nyfiken, främst med anledning av alla kommentarer jag fick på mitt inlägg om den nyss dömda pedofilen, så han var inne och tittade och hör och häpna. Min lilla blogg fanns med på listan.

Idag har jag besökts flera gånger av: Skatteverket, Riksdagens förvaltningskontor, Regeringskansliet och Försäkringskassan.

Nu är jag inte så paranoid att jag tror att dessa myndigheter har anledning att ”övervaka” vad jag skriver, nej, förmodligen är det någons personliga intresse… bloggande på arbetstid mao. Är det vad mina skattepengar går till förresten? För jag bloggar ALDRIG på arbetstid… not…

Fast jag hade fler myndigheter på besök idag än såhär.

Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket har också besökt mig.

Upprepade gånger.

Och i de fallen tror och hoppas jag att det inte bara var en slump eller någons privata surfande på arbetstid för jag tycker faktiskt att det hör till Rikspolisstyrelsens arbete att regelbundet söka efter bloggar och siter som diskuterar pedofilier, barnporr och annat olagligt och perverst. Jag tycker också att det bör ingå i Domstolsverkets och Åklagarmyndigheternas omvärldsbevakning att åtminstone ögna igenom de bloggar som behandlar aktuella rättsfall för det vore sorgligt om en myndighet helt struntade i vad allmänheten tycker om deras arbete. Att läsa bloggar är ju ett extremt bra tillfälle för dem att "lyssna" på det som gemene man tycker och tänker.

Eller borde jag känna mig kränkt i min ”personliga integritet”? Kan man göra det som anonym bloggare? Eller som bloggare över huvudtaget? Jag vet att det finns folk som faktiskt på allvar tror att myndigheter övervakar deras bloggande... Jag är nog böjd att tro att det bara är privat bloggande... Är jag naiv? Godtrogen? Eller normal?

Vad tycker du?

5 kommentarer:

maria sa...

Jag är ledsen Ella!!! Har du läst min svarskommentar till dig i morse???

De kommentarer och delar av ditt inlägg igår kan visst vara av intresse för helt lagligt är det inte att säga vad som helst...

Och DU är ansvarig för samtliga kommentarer på din blogg...

Kram på dig!!!

Ella sa...

Maria
Jo då, jag vet att jag är ansvarig. Men är pedofiler en folkgrupp? ,)

Skämt åsido, jag håller nog inte med om att mitt inlägg kan betraktas som något anmärkningsvärt, jag uttryckte ingen hets mot folkgrupp eller liknande. Däremot fanns det en del hetska kommentarer. Om de är olagliga är nog tveksamt faktiskt.

Ella sa...

Maria
Jag skrev faktiskt ett långt inlägg om just det för inte så länge sedan ,)
http://livetefter.blogspot.com/2007/06/ansvar-yttrandefrihet.html

Men faktum är att det finns andra lagar med, som tryck- och yttrandefrihetslagen... Grundlagar tror jag att de är.

maria sa...

Ja, men det här är ett specifikt fall med en person som så många här igår faktiskt ville avliva eller kastrera fysiskt...


Annars kan det ju vara att du använde ordet pedofil... I detta ärende så är det incest...

ordet pedofil kan ju räcka ibland...

Ella sa...

Jag skulle tro att polisen i alla fall söker på alla ord i närheten. Det borde de göra i alla fall.