tisdag, september 18

Hänsyn?

Det blev en promenad till jobbet idag. Utan sällskap. Men jag kom fram till jobbet ändå, även om jag nästan blev överkörd av ett gäng cyklande ungdomar som svor ve och förbannelse över mig. Det var faktiskt lite kusligt om jag ska erkänna. Jag hörde dem inte för jag var mest koncentrerad på att höra ljuden från bilarna på vägen jag skulle korsa och cyklisterna kom från höger. Nu gick det ju som sagt bra den här gången men jag vet inte… det är ju märkligt att det går mängder av morgnar utan minsta problem, utan att jag ens träffar någon, och så blir det två morgnar i rad då det bara nätt och jämt går bra…

Det är inte utan att jag börjar att fundera… Jag vill inte tro att jag inte ska gå för det är lite av en frihet för mig att kunna göra det men samtidigt så… Den här gången var det inte läskigt att bli nästan överkörd, utan mer… inställningen cyklisterna hade. Ingen som helst hänsyn över huvudtaget.

Det där är något man ser mer och mer i samhället, eller inbillar jag mig? Att människor inte respekterar varandra och visar hänsyn. Både i stort och smått. Att barn och ungdomar inte visar respekt tyder kanske mest på att jag börjar bli gammal, men samtidigt tycker jag att det finns gränser. Å andra sidan vad föregår vi vuxna med för exempel egentligen? Ta den här konstnären som nu är dödshotad för sina teckningar på profeten Muhammed. Visserligen har vi tryck och yttrandefrihet men visar inte det på en ganska stor respektlöshet när man envisas med att avbilda en annan religions heliga profet med vetskapen att människor som bekänner sig till den tron inte uppskattar det och ser det som en kränkning? Måste man envisas med att trampa på andra?

Visst tycker jag att man ska få säga, skriva och rita vad man vill men… om jag vore djupt troende kristen skulle jag förmodligen bli aningens upprörd om Jesus avbildades som en rondellhund. Jag skulle bli upprörd om JAG blev avbildad som rondellhund! Sedan kan man ju alltid diskutera hur rätt det är att hota i religionens namn eller ännu värre, utkämpa krig. Liksom man kan undra om islamer respekterar kristna... Men det är en annan fråga…

Oj, vilken utsvävning jag gjorde, och jag som inte ens är speciellt engagerad i just det här ämnet… även om jag kan tycka att mitt motto är att leva och låta leva vilket för mig innebär att jag visar viss respekt för andras trosåskådning, kultur, handikapp, mm och förväntar mig det samma tillbaka…

BloggRegistret.se

22 kommentarer:

Isabelle sa...

Hänsyn och respekt är bland det viktigaste vi lär våra barn.
Tur ändå att du kom fram ordentligt. Uppenbarligen behövs mer information. Kanske är det något du skulle kunna jobba med eller för inom kommunen? Jag tänker bara på hur otroligt mycket jag lär mig genom din blogg. Det får mig verkligen att tänka efter. Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin fått information om hur jag skulle kunna underlätta för en synskadad. Men äm vanligt folkvett då förståss. Och det hoppas jag att jag har :-)
Ha en bra dag!

Isabelle sa...

Mer än vanligt... skulle det förståss stå.

bollebygdsbo sa...

Jag håller med Isabelle om att man lär sig mycket när man läser olika bloggar.

Visst undrar man vart respekten för andra människor tagit vägen.
Jo den finns, men jag önskr att det var ännu vanligare med respekten.
Jag menar då respekt inte rädsla eller undergivenhet.

Inte heller jag har förstått varför man måste säga eller skriva saker till varje pris. Sedan ska det hänvisas til yttrandefrihetetn.
Jag vill inte heller att inte denna yttrandefrihet ska finnas - absolut inte. Men kränkningar, av vad det vara månde, kan väl inte höra till yttrandefriheten.
Samtidigt talas det om att det är den som hör, läser eller ser har tolkningsföreträde.
Säger man något som kan uppfattas som diskriminering eller kränkande så är det kränkande även om ingen menat det så. Jag tycker att dessa båda kolliderar med varandra liksom.

Oj så långt.

**XENA** sa...

Jesus som rondell hund?! Ja då hade jag nog börjat undra.
Men allvarligt. Religion ska va ngt bra men som sagt det krigas hejvilt i religionens namn och har gjort så i alla tider..
Vet inte jag vad man ska säga..
Typ, älska varandra o acceptera varandras olikheter eller nåt sånt.
Men det funkar ju inte..
Räcker att jag ser där jag bor.
Somalier, kurder, jugoslaver osv.
Ett himla tjaffs hela tiden.
Gäng bildningar blir vanligare o vanligare till o med här..
PUST
OJJJJJJ.. shit höll på att glömma degen. Bakar bröd. Ha det gott.
Kram
Xena

Monica sa...

Folk har ingen respekt längre särskillt inte ungdommar o cyklister !!
Jag är livrädd för cyklister!
Och vet du va ELLA? Jag sitter osftast i bilen, och är rädd!
Så jag kan forstå hur rädd du var!!

Gisan sa...

Många intressanta tankar som vanligt. Kramar...

Caroline sa...

Sådant råkar jag ut för ofta, dvs cyklister och andra som inte visar hänsyn.
Men jag hör inte dem alls, då jag är gravt hörselskadad...
Så om de skriker 'är du döv eller?' och jag råkar se vad de skriker, så svarar jag 'Ja, tänk att jag är det!'

Kram Caroline

Ella sa...

Isabelle
Jag tycker som du, men det verkar inte fastna i vissa barn.

Jag tror att du och de flesta har folkvett och vill ha det också, men det är ju alltid de som saknar sådant som märks.Bollebyggdsbo
Ja exakt! Så sannt som det är sagt. Den som tolkar har företräde och det bör man väl respektera? Men tydligen ska vissa människor göra saker bara för att visa att de kan och vågar! Tänk vad det kostar samhället i det här fallet, nu ska han visst få skyddad identitet.Xena
Ja, och jag förstår att folk undrar över Muhammed som rondellhund.

Men visst är det sorgligt att det inte finns något i världen som förorsakat så många krig som religionen?

Hoppas brödet blev gott...Monica
Men jag skulle också vara rädd för cyklister om jag körde, jag menar, dels blir det fula repor och dels är de ju väldigt oskyddade och kommer med en himla fart.Gisan
Kramar tillbaka.Caroline
Ja det måste ju vara lika illa för dig kan jag tänka mig. Det måste vara svårare att ha ett funktionshinder som inte syns för folk visar ingen som helst hänsyn då.

Annelie sa...

Respektmot andra människor måste man alltid visa och framförallt sina barn...därefter gör dom det också =)
Jobbigt med cyklisterna...men du behöver inte känna dig utpekad på något sätt. Jag tycker ofta cykliste rbeter sig som dom äger vägen=(
Ha det gott/kramar

Annika sa...

Jag tycker du sammanfattar allt så bra i sista stycket av ditt inlägg (näe, jag menar inte raden om utsvävning!)Visar man respekt och blir respekterad då är livet rätt så smidigt.
Om du är snabb hinner du väl slänga fram vita pinnen så den fastnar i hjulet?! Näe, jag bara skojade, du ska uppföra dig i trafiken! :)

Lallis sa...

Åh, det där med respekt och folkvett.. ja, inte vet jag var den har tagit vägen, men många har det inte helt enkelt.Det är sorgligt.
Håller med dig i det som du skriver.
Kram Laila

Elisabeth sa...

Du kan utsväva hur mycket som helst... du svävar så himla bra när du skriver.. och jag håller som vanligt med! Hänsyn och respekt.. två av de starkaste och viktigaste ord som är en förutsättning för att vi ska kunna leva tillsammans! Vi har alla ett ansvar för att lära ut, och lära oss dessa viktiga egenskaper!

Ha det gott.. vännen!
Sov så gott.. kramar!

Ps. Jag har skrivit ett ännu mer utsvävande svar i din kommentar borta hos mig.. Kram igen..

Gisan sa...

God morgon Ella! Jag hoppas att du får en behaglig promenad till jobbet idag. Kramar...

Dubbelörnen sa...

Du skriver så bra!! Hänsyn o respekt är nog det vi försökt lära sonen...

Hoppas din dag idag blir en bra dag *ler*.

Kramar

maria sa...

Åh så skönt att höra, Ella... det är precis så som jag oxå tycker om det här med avbildandet hit och dit... Måste man trampa för trampandets skull vari låg det konstnärliga i det hela...

Förstår dina tankar om cyklister och annat, det är ju så att i olika åldrar så ter det sig olika... Man kan bara hoppas att de flesta växer upp till hänsynstagande människor...

Hoppas att du får en bra dag, vännen!!!

Annelie sa...

Önskar dig en fin dag/kramar

N. Bashir sa...

Hänsyn och respekt trodde jag fanns i Sverige, men tyvärr så har det blivit allt mer sällsynt. Istället har lutningen blivit motsatsen där otolerans och blint hat visas mot olikhet! Fortsätter vi så ett litet tag till så har vi en tredje världskrig att vänta oss. Förhållanden idag ser inte mycket annorlunda för vad de gjorde innan andra världskriget.

Tierra sa...

Hej Ella !

Ja... du skriver klockrent som vanligt ! Visst har du rätt... hänsyn och respekt måste man visa ALLA...inte bara dem det passar för ens egna intressen.

Ha en bra dag vännen !!

Varma hälsningar, Tierra

Smeden Bengt sa...

Kom idag också men här var gårdagens som jag redan kommenterat. Men kan nu tillägga!
Bra skrivet av N Bashir. Håller med honom,Kram i dag med från din vän!
Kram i dag med från din vän!

Anonym sa...

Om du höll dig på rätt sida av gåvägen, ska du ha hojtat till och viftat med den vita käppen! Gör det nästa gång. Numera är jag lite rädd att gå vartans med vita käppen, eftersom jag inte kan använda hörseln.

Lallis sa...

Ville tala om att min mail strular. Ska du maila till mig så kan du göra det på denna adress:
knasigamamman@hotmail.com
Kram Lallis

Ella sa...

Annelie
Nej, jag har nog också retat mig på vissa cyklister, själva grejen var mest att de... tyckte jag var dum som inte såg dem... och det kändes inte alls bra.


Annika
Hm... det kanske något jag kan börja med?Lallis
Vi får leta ,)

Kram...
Förresten, du är inte en Laila, du är en Lallis ,)Elisabeth
Ja visst är det så.
Kram


Gisan
Kramar tillbaka ,)Dubbelörnen
Hoppas du har haft en bra dag också?

KramMaria
Det känns ju lite som om den här "konstnären" bara var ute efter att provocera.Annelie
Tack. hoppas din dag varit bra också.N Bashir
Jag håller delvis med dig men jag hoppas att du har fel i det där om kriget.


Tierra
Ååå visst är det så för vissa människor? Respekt och hänsyn mot dem som passar in i ens syfte. Det är så falskt!
Kramar


Smeden Bengt
Ja idag har jag haft så fullt att jag inte ens hunnit skriva. Ovanligt.


Anne-Maj
Jag får nog skrika nästa gång men det hjälper ju inte mot ligister som dessa.
Jag förstår dig.Lallis
Å tack!
Jag ska lägga in den bland mina adresser.