fredag, april 13

Länktåget en bluff???

Jag läste idag… okej, kanske igår när jag inte ens orkade bry mig, och det gör jag fortfarande inte, men den så kallade ”bloggosfären” tycks göra det…

Hm… vilken invecklad mening. Vad försökte skriva här var att jag läste igår att länktåget är en bluff. Så här står det i en blogg vars ägare tycks veta mer än vi andra:

”Dessa listor skapas av SEO-nördar (sökmotoroptimerare) och de är egentligen de anda personerna som vinner på det här då de får skitmånga länkar till sig som annars ingen skulle givit dem.SEO-nördarna åker snålskjuts på andra människors okunskap och det är synd att godhjärtade människor ska behöva bli avstängda från google pga av en sån grej.Enligt Google är såna spamlistor förbjudna eftersom man försöker lura systemet om att ens sida är mer värdefull (länkar ger poäng) än vad den egentligen är.”

(jag hittar inte originalinlägget i den citerade bloggen så jag kan ju bara hoppas på att inte detta citat är en bluff).

Som jag tolkar detta så verkar det vara så att länktåget anses, av någon cyniker eller möjligen missunnsam stackare som inte fick inbjudan till tåget eller inte kom på den briljanta idén själv, vara spam.

Om man nu begår det så kallade misstag att vara med på tåget så kan man bli avstängd från Google.

Himmel! Ve och fasa! Jag kan bli avstängd från Google!

Denna stackars lilla obetydliga, oansenliga och prestigelösa lilla blogg kan bli avstängd från Google och jag kommer nu att missa alla potentiella besökare som googlar på ”livet efter”. Dessa besökare flockas i mängder, det är jag fullständigt övertygad om för det är väl självklart att vill man hitta en personlig blogg där författaren/ägaren ägnar sina inlägg åt att tycka synd om sig själv så googlar man naturligtvis. Jag vet inte precis vad man googlar på men ändå... Det är ju inte så att man hittar sina favoritbloggar genom att följa de redan existerande favoritbloggarnas länkar eller inlägg…

Jag är nog högst onaturlig på denna punkt. För det är nämligen exakt vad jag gör och jag sk*ter högaktningsfullt i Google.

Jag måste bara säga att jag är lite lätt road av att läsa alla som skrattar sig lyckliga i sina bloggar över att de inte hoppat på länktåget (dvs inte blivit inbjudna). Jag kan i och för sig förstå denna inställning om man gör anspråk på eller har ambitionen att skriva en blogg som ska besökas av tusentals människor varje dag och läsas som nyhetsmedia men för en helt vanlig, ordinär bloggare??? Hur viktig är Google egentligen. Upplys mig du som vet.

Själv är jag bara glad för även om min stackars lilla oväsentliga meningslösa blogg och de tankar jag uttrycker i den nu inte får vara med på Google så har jag i alla fall hittat flera nya favoriter att glädjas åt, njuta av, bli berörd av. Och det var väl ändå det som var meningen???


Tillägg 1
-14 april-
Jag har faktiskt kollat statistiken. Visst är det några, försvinnande få, som hittar hit varje dag genom att googla på något av de ord jag har i mina rubriker, men jag är ganska övertygad om att de inte ville hit och går därför vidare ganska snabbt. De är kanske motsvarande 2% av besökarna.
Enligt min statistik hittar ca hälften hit direkt (har egna länkar bland favoriter) övriga hittar hit genom länkar från andra bloggar, från nyligen och liknande bloggportaler.

10 kommentarer:

en liten tant sa...

Lustigt att sådana internet- och ITkunniga som t.ex. Annica Tiger (aktiv på nätet sedan 1996) inte sett denna hiskeliga fara! (Ähum, ähum... Jag blev inbjuden av henne... ;-)
Hur skulle det kunna vara någon risk förknippat med detta? Samma risk borde ju föreligga när det gäller alla länklistor som folk har på sina bloggar, i så fall.Bloggaren som varnar har en lång länklista och otrivs väl inte direkt med att bli länkad av andra heller.
Om det var mail vi skulle skicka med långa länklistor, ja då ser jag problemet.
Men vad vet väl jag, en liten tant?
:-D

amatankar.blogg.se sa...

Jag fattar ingenting - varför är det så viktigt att finnas på google? Jag hittar bloggar mest via andras bloggar eller Nybloggat.se.Inte går jag in och googlar efter dem i allafall.

Dubbelörnen sa...

Ohhh... vem bryr sig... Tycker nog det finns så mycket viktigare saker att bry sig vid...

Kramar

Novus sa...

Nu är det ju inte riktigt så att du bara finns med i Google på orden "Livet efter". Du finns säkert med på de flesta ord i dina rubriker du har skrivit.
Och det kan bli en del besökare det.

Det är väl kul att få besökare till sin blogg?

Anonym sa...

Såna här listor är bara sorgliga eftersom det skapar utanförskap liksom alla andra listor. Det är inte de bästa bloggarna som får vara med utan de som har flest vänner helt enkelt. Tyvärr är det så tror jag. Nu ska jag läsa din blogg för det var ögonsjukdomen jag var intresserad av.

Jerry sa...

Orden är inte mina, utan jag fick dem av Mickey J Barczyk. Jag litar på honom och vill inte vara med och sprida länkar utan mening och jag erkänner visst att jag älskar att bli länkad, men då förhoppningsvis för något jag skrivit och som någon tycker är bra.

Detta handlar dock om annat och det skrev jag hos mig, sen kan väl jag inte hjälpa att andra hänger på och kommenterar det.

Till en liten tant vill jag säga att de jag länkar gillar jag och jag tycker om det som de skriver och det är en stor skillnad mot detta SPAM-tåg.

Ja, jag bloggar för att folk skall läsa mig, men jag vill inte bli länkad per automatik utan att jag gjort mig förtjänt av det och det fick Mickey mig att fatta. Jag är lite ivrig och ibland ganska trög... (;-)

cleo sa...

Jag hoppade på tåget, men har hoppat av och tänkte göra det även innan jag visste att blogosfären upprörs av det. Mest för att jag utan större matematisk talang inser att det är en pyramid och att den som startade det hela får en länk varenda gång tåget tuffar vidare, medan de som hoppar på senare inte tjänar något på dem. Som ett lyramidspel alltså, fast med länkar istället för pengar. Därför hoppar jag av, eftersom det därmed handlar om utnyttjande. Själv har jag blivit inbjuden tre gånger och hoppade på första gången, så det är inte för att jag känner mig utanför eller oinbjuden som jag reagerar. Utan för att intentionerna bakom det hela var annorlunda än jag först tänkte; ett glatt tåg som sprider bra länkar man kan kolla in.

Och jag vill finnas på Google, jag söker på Gooogle varje dag och hittar även till bra bloggar genom dem, när jag söker på specifika ord. Så Google är bra tycker jag.

Jag är övertygad om att de som reagerat inte är ogina på något sätt, de har bara genomskådat en pyramid!

Ha en fin helg och kram!

Ella sa...

Jag tänker göra ett undantag och inte besvara alla utan ta alla mina svar i en klump.

För det första så respekterar jag fullt ut allas åsikter och alla får uttrycka sina åsikter var de vill, även här.

Jag förstod också från början att detta är en pyramid och det gjorde nog de flesta skulle jag tro. Just därför är det ju lite svårt att bara hoppa av för även om man inte återgäldar tjänsten och i sin tur bjuder in tre nya så har man ändå fått med sin blogg på tåget av av de andra två som förmodligen fortsatte.

Jag föredrar också att jag blir länkad till för att någon tycker om min blogg, i det här fallet är det ju faktiskt just det som har genererat en länk. Att någon tyckte om min blogg.

Sedan kan man alltid tycka att utmaningar av alla slag skapar utanförskap och det är tråkigt.

Hur det än är så har jag i alla fall fått flera nya besökare enligt statistiken, något jag räknar med är av övergående natur, det jag däremot gläds åt är de människor som stannade och läste och lämnade en kommentera så att jag fick chansen att läsa deras blgoggar.

Har jag vunnit EN ny bloggvänn i allt detta så har jag gjort en vinst, spam eller pyramid eller vad det än är vi kallar det hela.

Ella sa...

Novus
Anonym
Jerry

Trevligt att ni hittade hit ,)

mia dh sa...

Vill man inte hoppa på är det väl bara att låta bli, inget mer med det anser jag. Själv tyckte jag att det var en kul grej att dels någon som jag inte känner valt min blogg som sin favorit och att jag därefter fick påa de bloggar som jag gillar. Förstår inte varför man retar sig på ett simpelt litet länktåg som är som vilken utmaning som helst...
Ha det gott :)