måndag, januari 28

Tillgänglighet igen

Idag presenteras ett förslag om ny lagstiftning när det gäller diskriminering. Den som är diskriminerad kan få ersättning… Hm… vore det inte bättre att åtgärda istället för att ge skadestånd?

Att diskriminera funktionshindrade genom bristande tillgänglighet är trots nytt lagförslag, ny organisation mm fortfarande fullt tillåtet. För den som är funktionshindrad är kanske just tillgängligheten den största frågan, man kan ju knappast bli diskriminerad av sin chef om man inte ens kommer in på arbetsplatsen på grund av fysiska hinder.

Men vad vet jag? Mer än att det är oerhört frustrerande att bli utesluten från vissa sammanhang bara för att min mina ögon inte fungerar. Det är inte bara frustrerande utan direkt kränkande faktiskt att jag inte har möjlighet att tex kommentera på vissa bloggar för att den som skapat verktyget struntar fullständigt i allt vad tillgänglighet heter, trots att det finns en teknik som skulle göra det möjligt för alla att kommentera. Och det är just det sista som gör att det blir kränkande, att det FINNS en teknik som inte används. Eller rättare sagt, som bara används av utländska verktyg. Inte Svenska.

Det är ju visserligen en petitess i sakfrågan. Det finns faktiskt större saker att bråka om, jag vet, men på något sätt så bidrar varje liten detalj till att skapa ett utanförskap och tydliggöra de brister jag har, som jag inte kan göra något åt, som gör ont nog ändå, men som samhället bidrar till att öka på, lyfta fram och tydliggöra, både för mig själv och för människor i min omgivning.

Att ha ett helt tillgängligt samhälle för alla är givetvis en utopi, men jag kan inte förstå varför det finns en sådan motvilja att nyttja den teknik och de enkla lösningar som faktiskt finns så att man kan öka tillgängligheten så gott det går för dem som har en funktionsnedsättning. Är det bara kostnaderna som styr? Eller är det ren okunskap? Ointresse? Är det inte fint nog? Lönsamt nog? Ser det bättre ut i marknadsföringen att skriva att vi värnar om miljön än att skriva att våra tjänster är anpassade till en bred grupp av människor?

Jag bara undrar...

Ett tillägg
Jag menar absolut inte att "böter" inte är bra. Tvärt om. Det jag nog menar är att jag är idealist, jag tror och hoppas att samhället ska fungera för alla utan att någon ska behöva ersättas för att han eller hon diskrimineras.

Jag inbillar mig att fler än jag känner att om man är diskriminerad så har man blivit det på grund av att man redan från början befinner sig på en plats i samhället där man har svårt att göra sin röst hörd. Hindren kan vara ens egna fysiska eller psykiska eller samhällets. Att säga att nu ska den som diskrimineras få ersättning innebär med stor sannolikhet att det är den diskriminerades uppgift att begära och bevisa rättigheten till ersättningen. Man lägger över ansvaret på den som är utsatt helt enkelt och frånskriver sig själv uppgiften att arbeta mot diskriminering. Att ingen har krävt skadestånd innebär att jag uppfyller min plikt när det gäller diskriminering och jag kan lugnt luta mig tillbaka och fortsätta utan att göra något förebyggande.

Jag kanske är speciell och kan säkert inte tala för andra men jag skulle aldrig, idag, orka kräva ett skadestånd.

Men... jag kan ha fel och detta är bara MINA tankar.

11 kommentarer:

Dubbelörnen sa...

Okunskap o ointresse tror jag är de främsta anledningarna till detta. Förstår din frustration för sånt som eg är självklarheter som exvis kunna kommentera på en blogg!

Då är såna gånger tidningarnas tipsredaktioner väldigt bra att utnyttja. För gissa om det brukar bli fart när en kvällstidning får nys om saker o ting ;).

Kram

Ella sa...

Fast Aftonbladets bloggverktyg är minst tillgänglig... ,)

Ointresse tror jag också på. De flesta resonerar som så att så länge de själva inte har behov av att något tillgänglighetsanpassas så kvittar det.

Sanna Rayman sa...

Du har en poäng. Fast.. Har man väl fått betala en gång pga diskriminering av något slag ligger det väl nära till hands att åtgärda problemen, annars får man ju betala igen och igen... Och eftersom ersättningarna ska bedömas utifrån en "allmänpreventiv effekt" så antar jag att man kommer sätta summorna så höga att det blir intressant för de flesta att slippa ersätta.

Majsan & Malla sa...

Ella...

Okunskap och dålig fantasi.. Empati.. Kanske är svaret. Men tyvärr är dt så här det förhåller sig i mångt och mycket för "de som faller" utanför ramarna.

Då kanske just "böter" är den varningsklocka som utlöser larmet är det som behövs? Jag vet inte.. Men nog tröttnar man på att alltid behöva flagga för att något är fel... Man känner sig gnällig och krävande...

Jag vet, Jag vet!

Kämpa på när du orkar...

Kram


Malla

Anna sa...

I ett anfall av optimism tror jag att böter kommer att dra uppmärksamhet till frågan, vilket kommer att leda till större kunskap och med tiden bättre insatser. Man måste veta att ett problem finns om man ska åtgärda det. Man måste veta att man potentiellt kan orsaka problem om man ska förebygga dem.

Jag tror stenhårt på tillgänglighet, i det långa loppet för att samhället ska bli ett samhälle där alla sorter finns och syns. Förstås för att alla ska ha tillgång till samhället men inte minst för att vi alla ska inse att funktionshinder inte är farliga, smittsamma eller omöjliga att handskas med.

Intressant artikel i DN igår om en läkare med CP-skada, och om de fördomar som hon mött, inom läkarkåren...

Det är väl att det finns tillgängliga bloggverktyg så att världen får tillgång till dina tankar, Ella!

Anonym sa...

Kommer in och kollar till dig efter ännu ett långt blogguppehåll. Jag ser att operationen har gått bra för dig och det glädjer mig mycket.
Ta hand om dig/kramar
Annelie Rospinglan

Sanna Rayman sa...

Hej igen och tack för din kommentar. Visst är det så att många tjänster och verktyg är dåligt anpassade för dig och ibland andra. Jag vet dock inte om det är möjligt att tänka sig ett samhälle där allt blir fullt tillgängligt för precis alla. Just gratistjänster som bloggverktyg är det ju ännu knepigare att ställa krav på, när man inte är någon "kund" i egentlig mening.

Samtidigt, visst. Tekniken finns där och det är trist att fler inte tänker på att använda den. Rätt ofta är det nog mer okunskap och typ glömska än brist på empati eller ointresse.
Men blogspot fungerar alltså bra för dig?
Vilka andra tidningar som du brukar läsa på webben är bra/dåliga på det här? Lite nyfiken bara...

Ella sa...

Malla
Jag tror också att det handlar om okunskap. Man har helt enkelt inte tänkt så långt. Och ja, det är precis så, man tröttnar snabbt att vara den som ställer krav, som alltid behöver lite mer än andra osv...Anna
Jag tror och hoppas att du har rätt. Att böter hjälper. Och att alla tänker som du, att det finns plats för alla sorter i samhället, helst på lika villkor.

*L* Jag tror nog världen skulle klara sig bra utan mina tankar.Annelie
Vad roligt att se dig här igen vännen. Hoppas att du mår bra.
Kram

Ella sa...

Sanna
Jag håller dels med dig till fullo, jag tror inte heller att det går att skapa ett samhälle som alltid är anpassad till alla behov.

Däremot håller jag inte med om gratistjänster. De är ju egentligen inte gratis för tack vare att folk vill använda dem som verktyg så kan tillverkaren sälja annonsplatser.Jag som användare betalar ju genom annonsplatsen som jag tvingas upplåta. Därför tycker jag kanske att jag kan ställa vissa krav.

Bloggspot är också ett gratisverktyg som dessutom är helt fritt från reklam och de har från första början tänkt på att alla inte kan läsa bilder. Jag tror att det är viss skillnad på tillgänglighetskrav i USA och här...

Jag läser nästan bara DN och SVD numera. Aftonbladet har en bloggtjänst som är sämre än blogg.se för mig eftersom spamfiltret har så dålig kontrast att jag aldrig kunnat gissa den ens.

Just nu tycker jag annars att själva läsandet på nätet funkar hyfsat på de flesta sidor även om det kan vara tålamodsprövande att hitta rätt. Jag har fortfarande lite hjälp av synen och kan orientera mig någotsånär på sidorna. I början var det viktigt med bra kontrast, dvs mörka bokstäver på ljus botten. De flesta dagstidningar är rätt duktiga på det. Numera har jag datorn inställd så att alla sidor visas som vit text på svart botten och dessutom använder jag oftast högläsningsfunktionen vilket gör att jag inte är så beroende av layouten.

Bilder däremot är knepiga. Din tidning (jag är nyfiken så jag läste lite) är ganska duktiga på att skriva alt-texter till sina bilder vilket inte Svd tex är bra på alls.

Sanna Rayman sa...

Hej igen!

Tack för din utläggning. Så bra att vi är hyfsade på alt-texter på vår tidning. Och visst, det är skillnad på reklamfritt och inte.
Intressant hur som helst, du är nu bookmarkad så att jag ska kunna följa din blogg. Kanhända återkommer jag med fler nyfikna frågor..

Allt gott

Sanna

徵信社 sa...

I love it! Very creative!That's actually really cool.
謝謝你的文章分享,請你有空到我

參觀,Thanks