fredag, november 9

Tjejsnack

Veckans tjejsnack handlar om jämlikhet. Jag är normalt inte speciellt intresserad av jämlikhet men på sista tiden har jag av någon anledning haft lite funderingar.

Vad är jämlikhet för dig?
För mig är jämlikhet i grund och botten att alla människor, oavsett kön, ålder, hudfärg och handikapp, har lika stort värde. Om man har den inställningen i samhället så innebär det också att alla får samma lön för lika arbete, alla har samma möjligheter att få ett arbete, en utbildning, en bostad och så vidare.

Kallar du dig för feminist? Motivera gärna!
Jämlikhet handlar inte om feminism. Jag är inte feminist men jag är för jämlikhet.

Är det viktigt att det är 50/50 manliga och kvinnliga chefer?

Nej, det viktiga är att rätt person är på rätt plats. Däremot är det viktigt att kvinnor har lika goda möjligheter att skaffa sig arbetslivserfarenhet och utbildning som män. Så är inte fallet idag då kvinnor fortfarande i högre utsträckning än män stannar hemma när barnen är sjuka, när barnen är nyfödda mm. Detta bottnar naturligtvis i många fall i den lönemässiga ojämlikhet som existerar och som gör det omöjligt för många att dela lika på barnens uppfostran. Med andra ord har vårt samhälle försatt människor i ett slags moment 22 där man är ganska maktlös som individ.

Har du någon gång blivit diskriminerad på grund av att du är tjej?
Kvinnor diskrimineras rutinmässigt av försäkringsbolag. Kvinnor får lägre pension då de har lägre inkomster och kortare yrkesverksam tid till exempel så ja, alla kvinnor har nog blivit diskriminerade.


Är det viktigt att föräldrarna delar 50/50 på föräldraledigheten?
Jag vet inte…
I ett optimalt samhälle skulle det inte spela någon roll och man skulle kunna välja själv utifrån familjens önskningar och behov. Som det är nu styrs valet, vad jag förstår, många gånger av ekonomiska förutsättningar och det anser jag är fel. Skulle föräldraledighet värderas på samma vis som förvärvsarbete, både när det gäller lön och merit, så skulle man effektivt komma ifrån ojämnlikheten och det skulle också bli ett viktigt steg för att skapa jämlikhet även på andra punkter i samhället.
Jag tror samtidigt att det finns tillfällen då det faktiskt är bättre att mamman är hemma med barnet än pappan. Men vad vet jag?


Tillägg:
Jag måste bara återigen säga att ägarna av Bloggagratis.se, Blogg.se samt Aftonbladets bloggverktyg inte har den blekaste aning om vad jämnlikhet är. De diskriminerar systematiskt alla synskadade och andra funktionshindrade som inte kan läsa på vanligt sätt! Vi i Sverige som påstår oss vara ett föregångsland när det gäller både handikappanpassning och jämnlikhet är sämre än de flesta andra länder!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet ens inte själv om det är jämnlikt här i huset men vi blev tillfrågade förra veckan, om att ställa upp i TV program om just detta ämnet. Vi tackade nej =)

Lillasyster sa...

Ella, du är så klok. Som vanligt. Fick de här frågorna oxå, men kunde inte formulera några bra svar. Kommer antagligen att hänvisa till dig i samband med att jag svarar på frågorna. Om det är okej med dig förstås.

Kram på dig vännen

Tierra sa...

Hej vännen !

Skönt att "gubben" hittat hem till dig igen och jag hoppas ni får en riktigt härlig och avkopplande helg !

Sköt om dig !

Varma hälsningar, Tierra

Smeden Bengt sa...

Vågar inte ge mig in i denna diskusion om feminism.
Då kan vi hålla på till det oänderliga och det skulle bli ett helt repotage.Alltså nöjer jag mig med att önska dig en underbar helg med din man samt ge dig en varm fredagskvälls kram!

bollebygdsbo sa...

Bra svar på svåra frågor.
Tack Ella.

Annika sa...

Hoppas du haft en bra helg! Jag njuter för här är det snö nu!
Intressanta frågeställningar i ditt inlägg - passar på att besvara dem då de kräver för mycket tankemöda just nu. Jag ska gå på bio i stället och frossa i "ond, bråd död".

Gisan sa...

God morgon-kramar...