tisdag, juni 3

Dagens svammel

Tiden går så fort och livet är så fullt just nu att jag inte hunnit skriva, trots att jag tänkt och velat.

Sommaren är här.

Visst är det fantastiskt?

Nyss var det vår och nu är det sommar.

Jag upphör aldrig att förvånas över hur annorlunda dofterna är, hur de förändras med årstiden. Man känner det bäst tidiga morgnar när naturen fortfarande är stilla och folk inte hunnit röra upp stillheten än. I början av våren är det som en doft av förväntan inför sommaren och nu är det som en förväntan av vad dagen ska ha med sig. Det är nästan så att man kan höra barnens skratt och vågornas skvalpande bara genom att dra in doften, känna värmen och se ljuset.

Visst är jag svamlig? Jag kan nog inte riktigt förklara vad jag menar… mer än att… jag älskar doften av våren som sakta håller på att övergå i sommar. Jag älskar ljuset och den skira grönskan, fågelsången och syrendoften.

Tänk om man ändå kunde fånga nuet, med alla dofter, ljuset och färgerna och stoppa det i en gammal skokartong, ställa in det överst i garderoben så att man när som helst kan ta fram det senare i livet och återuppleva allt. Inte bara syn-, hörsel- och doftintryck utan även känslorna. Den där märkliga känslan som kan fylla mig varje morgon på min morgonpromenad, en blandning av tacksamhet, förväntan, glädje… som vissa morgnar nästan helt kan tysta känslan av besvikelse, bitterhet och rädsla…

Vissa dagar… när solen strålar, dofterna omger mig och färgerna är så där härligt skarpa och glittrande…när det är varmt ute som nu och jag vet att snart är det sommar… ja då är livet nästan som förr.

Det är märkligt… i livet före hade jag tagit min kamera och knäppt tusen bilder, redigerat dem och fått dem printade så att jag för alltid skulle kunna spara minnet av försommarens skönhet. Jag skulle ha tänkt att det blir perfekt att ta fram fotoalbumet till vintern och återuppleva naturens skönhet.

Så självklart det hade varit…

I livet före var det bilderna som bar minnena. Så självklart och aldrig ifrågasatt... Nu är det dofterna. Så underligt egentligen. Och så fullständigt naturligt.

8 kommentarer:

annannan sa...

Det är ju lite synd att man inte kan samla dofter lika lätt som man numera samlar bilder. Men en del av tjusningen hos dofterna är ju å andra sidan att de är så flyktiga. Och så går de direkt till hjärtat, i alla fall mitt. Visst doftar (och låter, och känns) årstiderna minst lika olika som de ser ut. Smakar olika gör de förresten också! Och vilken lycka det är att leva i en del av världen där det finns fyra årstider! (Här hos oss finns det med svenska mått mätt egentligen bara tre - ingen riktig vinter, fast jag har lärt mig att betrakta den regniga, dimmiga årstiden då man alltid fryser inomhus som vinter)

Elisabeth sa...

Nästan som ett litet barn på julafton blev jag när jag såg din kommentar borta hos mig... men gu ´va glad jag blev!!
Bara att höra ifrån dig lite... det värmer himla mycket!

VARM KRAM... tillbaka till dig, min vän!

Tierra sa...

Hej Ella !

Stort tack för din lyckönskning till den nyblivna studenten :-)

Sköt om dig och ha en fortsatt bra vecka !

Varma hälsningar, Tierra

Lady Stalker sa...

Doftcentrum sitter precis vid minnescentrum i hjärnan har jag lärt mig! Därmed kan man "förflyttas i tiden" genom att bara lukta på den parfym man hade som 18-åring ... Häftigt!

Njut av sommaren! Kramar!

Gisan sa...

Naturens dofter i näsan och morgonkaffet rullandes på tungan. Det är livskvalitet :-) Kramar...

Anna sa...

Hej Ella:

1. Jag saknar dig!
2. Jag har gått och grunnat på en sak och undrar om du kanske hade lust att förklara lite för oss. Nämligen hur Nisse funkar. Ja, jag menar förstås inte själva programmeringen bakom, utan hur det går till att läsa till exempel en internetsida med Nisse.
3. Och en annan sak jag också funderat på. Om man lägger ut bilder i sin egen blogg, vad kan man då göra för att också den som inte kan se bilderna ska få ut något?

Anonym sa...

Vännen, jag har stängt ned men öppnat nytt. Har du kvar min emailadress?/M

Gisan sa...

Tittar in med ett gäng kramar och tankar...