tisdag, april 7

Jag är en hemsk människa.

Jo, det är jag . Och jag skäms.

Det är inte så att jag inte försöker hitta ursäkter för mitt beteende, och inte för att jag inte också gör det… men ska jag vara ärllig så är jag bara hemsk.

Vi var i Stockholm igår. Det var en vacker dag, solsken och lite härlig vårvärme. Efter dokton tog vi en promenad i city, bland alla turister och stressade stockholmare och jag höll krampaktigt i C och försökte att tänka på alla människor som jag var övertygad om snart skulle springa rakt på mig. Eller ännu värre, snubbla över min käpp.

Doktorn var på sitt snälla humör och sa inget oroväckande. Allt var som det skulle enligt henne. Jag instämmer ju inte i det där men jag antar det faktiskt inte spelar någon som helst roll. Jag har ingen vetorätt, trots att det är mitt liv, mina ögon, vi talar om.

Vi satt i väntrummet en ganska lång stund innan jag blev uppropad. C höll hårt i mig, precis som om han visste att jag hade planer på att ställa mig upp och gå min väg… springa helst. Och han lade en extra lugnande hand på mitt knä när HON började prata. Undrar om han förstod? Hur hemsk jag är?

HON, är en kvinna i min egen ålder. Hur hon ser ut vet jag inte riktigt men hon har en behaglig röst , verkar intelligent, är både rolig och trevlig och omtänksam på alla sätt. Hon är en person som jag i normala fall säkert skulle kunna bli god vän med.

Hon miste synen för ca tio år sedan. Hon har en ledarhund, ett jobb, en man, ett barn. Kort sagt, ett bra liv trots att hon knappt ser. Såg. Jag lärde känna henne under någon av mina sjukhusvistelser, jag vet inte exakt när. VI satt och pratade en hel del och bestämde att vi skulle höras när vi blev utskrivna. Men vi gjorde aldrig det. Eller rättare sagt, hon hördes av, både via mail och telefon, men jag hade liksom aldrig riktigt tid att besvara vare sig samtalen eller mailen. Varför kan man undra?

Det är just det som är det hemska. Hennes operation gick bra. När hon åkte hem, gjorde hon det med stora förhoppningar på att få synen tillbaka. Efter alla år… Själv åkte jag hem…. Utan hopp.
Missförstå mig inte. Jag missunnar henne inte. Hon om någon förtjänar att få se igen. Efter så lång tid… tänk vilken känsla bara! Men… Jag kan inte vara glad för hennes skull. Tvärt om… faktum är att jag helst skulle velat… klösa henne, slå henne. Säga något elakt. Såra henne… så att det skulle göra lika ont på henne som inuti mig. Jag kan inte glädjas åt den känslan hon fått känna, åt att hon fått allt det jag aldrig kommer att få. Måste jag det? Eller får jag vara avundsjuk?

Och samtidigt som jag känner allt det där så vet jag ju att jag har fel. Jag är en hemsk människa. Jag vet exakt vad det betyder att få se igen, att få hoppas efter så lång tid. Jag inser hur mycket det måste betyda för henne att se sitt barn. Sin man. Jag förstår. Och jag unnar henne, samtidigt som jag helst av allt vill slå henne. Skrika åt henne. En del av mig frågar sig varför hon? Varför inte jag? Och så skäms jag ännu mer.

6 kommentarer:

Maja sa...

Först av allt, underbara du, vad glad jag är att du finns på din blogg igen. Dig som jag följde så ofta, som jag var så oroad för. Förstår att det har varit tungt, verkligen. Men du har styrkan att gå vidare och det glädjer mig oerhört.

Och om ditt inlägg: Nej inte hemsk. Modig! Modig att våga erkänna dina känslor. Känslor som alla har men låtsas som om det inte fanns. Jag tror att de flesta känner så i alla möjliga sammanhang men aldrig säger. Det är ju klart bättre att tillåta sig dessa känslor och att bearbeta det och gå vidare än att fastna i ett bittert grubblande. Du är så cool, du verkar vara en underbar människa. Glöm inte det, du är INTE hemsk. Kram på dig!

annannan sa...

Det du beskriver har jag sett beskrivet på många många bloggar med barnlöshetstema. Helga http://helgasdagbok.blogspot.com/ som jag så gärna läser hos skriver "Ett av mina motton, som också var en tanke bakom denna blogg, är att känslor inte är förbjudna hur svarta och skamfyllda de än är. Däremot har man ansvar för hur man uttrycker dem eller hur de får en att handla. Men känna dem måste man få göra."

Det är så fantastiskt bra uttryckt tycker jag. Du for inte på henne, va? Klöste henne inte? Tänkte väl det. Så du tog ansvar för dina känslor. Du får ha dem. Du får vara avundsjuk. Du får gråta och slåss och tycka att världen är orättvis. Och du unnar henne det. Du önskar bara att du också skulle kunnat få. Det är helt normalt. Hemskt för dig men gör dig inte hemsk.

bollebygdsbo sa...

Känslor kan man inte alltid råda över - de bara finns där liksom.
Så länge du "bara" känner, tänker och ibland även pratar om det är du ingen hemsk människa.
Du är helt enkelt mänsklig!
Du är ju den "Ella" som skriver en blogg, du är den som vi hälsar på hos för att läsa. Alltså får du, som alla andra, skriva det du känner och tänker.

Jag önskar så att det skulle finnas något som kunde göra dina ögon friska igen, me så är det tydligen inte.

Många, många kramar från mig här i Bollebygd

MonasUniversum sa...

Ella. Jag fattar mig kort; helt NORMALA känslor.

Så.

Lägg inte nån jävla energi på att ha dåligt samvete för att du känner så.

En påskkram från mig.

Dubbelörn sa...

Mona fattar sig kort o koncist... o jag är helt enig med henne.

Vi bara bekräftar det du kanske anar... att du är fullständigt normalt. Med fullkomligt normala tankar, tankar som vi alla haft vi ett el annat tillfälle.

Jag kan lova dig att jag haft dessa tankar säkert fler än de flesta andra...

Så med detta önskar jag dig en riktigt Glad Påsk o en härlig helg med dina kära :).

Stora varma påskkramar till dig o de dina

Karin sa...

Ella! Nu har även jag upptäckt att du är tillbaka, och vad glad jag blir. Jag tittar in här då och då och undrar hur du har det. Din blogg släpper jag inte i första taget, och ingen annan heller som du ser :)
Stor kram till dig!